дом Общество Не излизайте без паричка в джоба, Благовещение е !

Не излизайте без паричка в джоба, Благовещение е !

0
ДЯЛ

Православната църква празнува Благовещение днес. На този ден Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че ще роди син – Исус Христос. Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Българите наричат празника Благовец, или половин Великден.
Народното поверие гласи, че на днешния ден долитат кукувиците и лястовиците. Те носят благата вест, че пролетта идва, а зимата си отива. Смята се, че всяка рана зараства много бързо. Затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата, а животновъдите дамгосват своите стада, за да могат да ги разпознават. През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и я раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На Благовещение се прескача огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.
Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.
В България празникът се свързва с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.
Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.
В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото.
Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.
Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБЧК призовава хората, с право на подпомагане, да си получат храните до 27 април
Следваща статияАгрономи: Студеното време през март е риск за реколтата от плодове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here