дом Разследване Неподготвени, с тъмно минало и биографии кандидатстват за съдебни заседатели, искат високи...

Неподготвени, с тъмно минало и биографии кандидатстват за съдебни заседатели, искат високи заплати

1
ДЯЛ
Pixabay.com

Абсолютно неподготвени кандидати, някои с тъмно минало и биографии участват в процедури за избор на съдебни заседатели в Североизточна България, разкриха за 24shumen.com членове на комисии от Общинските съвети, които преглеждат документите им. Протоколите, „които изобилстват с комични ситуации и абсурди”, бяха представени по време на заседания на Общинските съвети в съответния съдебен район в Североизточна България. И гласувани от съветниците почти единодушно. Последната дума – да одобри или отхвърли кандидатите има Апелативният съд във Варна, уточниха от комисиите.
„Доста се повеселихме, когато разгледахме мотивационните писма на някои кандидати. Те настояват, при положение, че бъдат одобрени, да бъдат назначени на щатна позиция в съда. И да получават високи заплати, малко по-ниски от тези на съдиите”, сподели член на комисията по номинирането към шуменския Общински съвет.
„Наистина желанието за щат предизвика смях, но това показва непознаване на работата на институцията „съдебен заседател“, смята общинският съветник от ДПС адвокат Метин Джамбазов, член на комисията в Шумен. Според него е трябвало кандидатите да си направят труда да прочетат Закона за съдебната власт в частта за съдебни заседатели, преди да си подадат документите. „За да няма смях в залата ”, допълват негови колеги. Те не спестиха и друг абсурден момент – ако трябвало кандидатите да говорят с председателя на Окръжния съд и той да им повиши заплатите, ако участват в съдебни заседания по тежки дела, като убийства.
„Съдебните заседатели не влизат в щатната ведомост на съда. Те не са в трудовоправни отношения със съответната съдебна институция, нито нейни служители. Явно желаещите да заемат позицията не са добре информирани относно задълженията.
Касае се за непознаване на закона относно статута на съдебния заседател”, коментира съдия София Радославова, председател на Окръжния съд в Шумен. По думите й водещ трябва да бъде не финансовият момент, а желанието да се изпълни граждански дълг.
Съдия Радославова остана изненадана от информацията, че на едно от съдебните заседания по мегаделото „Хитрино” заседател просто спеше. Тя ще предупреди докладчика по делото да заостри вниманието си върху поведението на заседателите занапред.
Квотата за област Шумен бе 60 съдебни заседатели. 40 от областния център и по 10 за общините Нови пазар и Велики Преслав.
Засега Общинската комисия е одобрила 48 кандидати за съда. Сред тях са професор, доцент, учители и общински чиновници и журналисти. По-наблюдателни си спомнят, че преди години сервитьорка от общинската трапезария участваше в правораздаването на Районния съд.
Скандална е ситуацията и в Разград. „При нас кандидатстваха млади жени на възраст 25 – 28 години, които имат извънбрачни деца”, довери зам.-председателят на Общинския съвет адвокат Калоян Монев. Определено нещата не са окей, но при събеседването ще ги вкараме в час, категоричен бе той. За 18 места за заседатели, кандидатстваха 30 души.
Адвокат Монев намира амбициите в Шумен за щатна длъжност и трудов договор като „бисери”.
„Говорим за почетна длъжност „Съдебен заседател”, нужни са опит, рутина и морал”, а не средство за допълнителен доход”, категоричен бе той.
В Търговище няма скандални кандидатури, но за сметка на това партиите уредиха и гласуваха за свои хора, които тепърва ще сътворят безумия като в Шумен, сподели общински съветник пред 24shumen.com. Той посочи и мотивите на колегите си, „нашият човек няма доходи, но да му помогнем да си оправи бюджета по някакъв начин”.
Кандидати за заплати от съда няма в Силистра. Но шедьоври се очакваше да изникнат по време на събеседването, прогнозира председателят на комисията по избора Константин Стоилов, зам.-председател на ОбС. В списъка влизали 25 човека с педагогическо образование.
Заради увеличените хонорари по новата наредба №7, изготвена от ВСС, минимум 20 лева на ден, битката се очертава да бъде толкова жестока и оспорвана, независимо че изобилства от куриози, смятат магистрати. Броят часове, за които се дължи заплащане, не се ограничава от осемчасов работен ден, обясняват те.
Според тях сериозен проблем е, че списъците с кандидатите са изготвени изцяло на партиен принцип. А вече одобреният съдебен заседател не си давал сметка, че така купуват съвестта му да правораздава наравно със съдебния състав. Така едно от най-важните изисквания в новата наредба – да няма политически пристрастия оставало само на хартия. Като послание към бъдещите заседатели.
Потърсихме мнението на член на ВСС за скандалите около избора на заседатели в Североизтока.
„Огромен проблем е лансирането от общинските комисии на неподготвени кандидати. Само можем да гадаем как такива хора, без рутина и опит, без елементарни познания на Закона за съдебната власт ще участват в постановяването на присъди”, е мнението на висшия експерт. Според него в по-големите общини трябва да има специфични критерии при номинирането – задължително юридическо образование, авторитет в обществото, научна степен. Докато елементарните изисквания – дееспособен и неосъждан български гражданин, на възраст от 21-68 години, със средно образование трябва да важат за малките населени места.
Нашият източник съобщи неизвестната досега подробност – работодатели масово отказвали да плащат на свои служители, за дните, когато те заседават заедно с професионалните съдии.
Снимка: Pixabay.com
Галина Минева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНерваци се скараха на пътя, единият зарита колата на опонента си
Следваща статияДо 5 април: Избират носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here