дом Култура На 11 май откриват театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен

На 11 май откриват театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен

0
ДЯЛ

Театралният фестивал „Нова българска драма” Шумен 2019 г. започва тази събота. Това съобщиха организаторите от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“.
По традиция в дните от 11 до 16 май на шуменска сцена се представят едни от най-добрите заглавия, свързани с българската драматургия.
Освен двете направления „Преглед на спектакли” и „Авторски прочит” програмата на фестивала тази година отново е съпътствана от няколко значими събития.
Още в първия ден, 11-ти май, в пространствата на театъра ще бъде разположена документална изложба със съдействието на Съюз на артистите в България „Архивите говорят за българската драматургия”. Експозицията представя сценични реализации на български драматургични произведения, представени в изложби, посветени на режисьора Крикор Азарян и актьорите Петър Попйорданов-Чочо, Григор Вачков, Велко Кънев, Димитър Манчев.
Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюз на артистите в България, Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „София“, МГТ „Зад канала“, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, VIA FEST – Световен театър в София и личните архив на Крикор Азарян (със съдействието на Валентина Радинска), Петър Попйорданов-Чочо (със съдействието на Даниела Мирчева и Иван Попйорданов), Григор Вачков (със съдействието на Силвия Вачкова), Велко Кънев (със съдействието на Дора Кънева) и Димитър Манчев (със съдействието на Росен Манчев), Валентин Ганев, Руси Чанев, Йохана Костадинова.
На следващия ден – 12-ти май за втора поредна година ще се проведе творческа среща, посветена на съвременната българска драматургия. Срещата ще премине под формата на диалог, който ще започнат специалният гост на фестивала Стефан Цанев, драматургът Димитър Димитров, режисьорът Максима Боева и селекционерът в направление „Авторски прочит” Катерина Георгиева. Вратите са отворени за всички, които проявяват интерес към развитието на българската драма, към тези, които участват в театралните процеси, към тези, които пишат или все още нямат смелост да пишат, но искат. Творческият диалог ще започне в 10:00 ч. в зала „Нова българска драма”.

Ден преди закриването на Фестивала, 15-ти май, ще бъде представена книгата за Рада Спасова – „Спомен за Рада – Бележки към един живот“. Книгата е с редакцията на Георги Тошев и включва спомени на режисьори и актьори, работили в театрите с Рада Спасова. Заповядайте в зала „Нова българска драма“ от 17.00 ч., да си спомним за Рада.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлизо 200 са преминали през Детска педагогическа стая през 2018 година
Следваща статия212 глоби и 107 акта са наложили служителите на реда в Шуменско през почивните дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here