дом Общество Наши студенти откриха 72 нови астероиди в Слънчевата система

Наши студенти откриха 72 нови астероиди в Слънчевата система

0
ДЯЛ

Приключи едномесечната българска кампания за търсене на астероиди (All Bulgaria Asteroid Search Campaign), организирана от Международната колаборация за астрономически изследвания (IASC) към Университета Хардин-Симънс в САЩ, съобщават от ШУ. В нея взеха участие 4 екипа от студенти от различни специалности в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, ръководени от доц. д-р Сунай Ибрямов. В кампанията взеха участие и 7 екипа от студенти и ученици от Варна с ръководител доц. д-р Веселка Радева и един екип от ПГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Шумен с ръководител г-жа Анета Маринова.
В рамките на кампанията студентите от Шуменския университет обработиха 100 комплекта с данни, а общия брой на наблюдателните изображения, съдържащи се в тях, бе 400. Те бяха получени с 1.80 м Pan-STARRS1 телескоп за космическа защита, панорамно проучване и система за бързо реагиране на Института по астрономия към Университета в Хаваи, разположен на вр. Халеакала на остров Мауи, САЩ. Основната цел на телескопа е откриване на близки до Земята обекти, които биха могли да предизвикат сериозна заплаха за сблъсък с нашата планета.
След получаване на комплектите, всеки един от тях бе обработен до 72 часа, каквото е изискването на IASC при подобни кампании. Студентите направиха предварителни открития на 72 нови астероиди от Основния пояс, който се намира между орбитите на планетите Марс и Юпитер. Общият брой на направените предварителни открития на астероиди от всички български екипи в кампанията е 135.
Предварително откритие на астероид означава, че обектът има определен малък брой положения от своята орбита и трябва да се получат най-малко още едно или две негови положения по небосвода, за да се изчисли орбитата му и да се потвърди предварителното откритие.
Освен новите открития, студентите от Шуменския университет докладваха астрометрични измервания на 137 вече известни астероиди, които ще са в полза при прецизното изчисляване на точните им орбитни параметри.
Всички изброени резултати бяха публикувани в официалната страница на IASC, а участниците в кампанията ще получат сертификати за участие и направените от тях нови открития на астероиди от университетите Хардин-Симънс и Хаваи, САЩ.
Ако направените предварителни открития биват проследени и потвърдени, наблюденията им ще продължат с цел изчисляване на точните им орбитни параметри. След изчисляване на точната орбита на астероид, той получава окончателен номер от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз (МАС) и откривателят му има право да предложи име на обекта. Предложенията се разглеждат от Комитета за именуване на малки тела и стават окончателни след утвърждаването им от МАС, която е единствената организация, имаща право да дава имена на астрономически обекти. Имената на астероидите се оповестяват с официален циркуляр, публикуван от Центъра за малки планети към МАС.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпециализираната прокуратура ще разследва събарянето на гараж в Хитрино
Следваща статияПредпразнично: Цените на горивата в Шумен удариха тавана

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here