дом Други Нашествие от лисици в Търговищко, хората поискаха помощ от общинския кмет

Нашествие от лисици в Търговищко, хората поискаха помощ от общинския кмет

0
ДЯЛ
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева направиха спешни проверки в селата Пайдушко, Братово, Божурка и Цветница след сигнал за нашествие на лисици в населените места.
Ръководството на Общината се срещна с кметовете и жители на района, които споделиха тревогата си от нахлуването на горските обитатели. Те се криели в изоставени къщи и нападали пилчарниците, отмъквайки кокошки и пуйки. Хората са притеснени от нетипичното, според тях, поведение на лисиците, които се разхождали по светло из улиците и дворовете, нападали и отмъквали птиците им.
Д-р Димитров разпореди незабавно да бъдат подготвени писмени сигнали до Общината, които ще бъдат предадени на компетентните институции. Веднага по телефона беше потърсено становище от Областната дирекция по храните и Държавното горско стопанство. В началото на следващата седмица те също ще започнат проверки по селата, за да се дадат предписания и разпореждане за справяне с проблема. Според служителите на горското трябва да се организират хайки, които да бъдат съгласувани с ред институции.
Според ветеринарни специалисти нашествието на лисиците в селата се обяснявало и с увеличената популация на чакалите, които застрашавали малките им и затова те навлизали в населените места, за да са близо до хората и да опазят поколението си.`Другият фактор били изоставените къщи и изобилието на храна в селата.
На кметовете на селата е обърнато внимание, че възможно най-спешно трябва да се организира чипиране на кучетата и ваксинирането им против бяс.

www.24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧаст от Нови пазар остава без вода за съботния ден
Следваща статияЗакопчаха крадеца на парите от казино, участвал в обир на павилион и през януари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here