дом Общество Наша преподавателка на обучение в ЦЕРН, слезе 100 м под земята при...

Наша преподавателка на обучение в ЦЕРН, слезе 100 м под земята при Големия адронен колайдер

0
ДЯЛ

Инж. Недялка Йорданова е един от 38-те учители, одобрени от МОН по Национална програма „Квалификация“ за участие в обучение в ЦЕРН – Женева от 29 септември до 5 октомври. Тя слезе на 100 метра дълбочина при Големия адронен колайдер. В момента колайдерът, който е най-мощният ускорител на частици в света, почива. Докато работи е невъзможно да бъде видян. С негова помощ преди няколко години беше доказано съществуването на „хигс бозона“, съобщи г-жа Йорданова. „Бях на обучение за 1 седмица, но това, което видях там надмина всички мои очаквания. Невероятни постижения на науката и технологиите!“, сподели впечатленията си тя.

ЦЕРН е Eвропейска организация за изследвания в областта на физиката на елементарните частици. Това на практика е най-големият научно-изследователски център в света. Организацията е разположена на границата между Франция и Швейцария, западно от Женева. Основана е през 1954 година от представители на 12 европейски държави. Днес в ЦЕРН членуват 23 страни. През 1999 г. България става 20 страна член на ЦЕРН.
„Какво е маса? Как е придобита? Защо някои елементарни частици нямат маса? От какво е направена 96% от Вселената (тъмна материя/енергия)? Как е изглеждала материята в първите мигове от създаването на Вселената?“ На тези и още много други въпроси се стремят да дадат отговор физици, ИТ специалисти и инженери, работещи съвместно в ЦЕРН. Тук се извършват научни експерименти и най-големите технологични открития в света.

В центъра за ядрени изследвания е изграден и работи най-големият комплекс от ускорители в света. Ускорителите на елементарни частици придават скорост и увеличават енергията на сноп от частици с помощта на електрически полета като същевременно ги фокусират и насочват с помощта на магнитни полета. Най-старият все още действащ ускорител в ЦЕРН е Proton Synchrotron (PS), пуснат през 1959 г. Ускорените от него частици преминават през Super Proton Synchrotron (SPS), който е пуснат в експлоатация през 1976.
В следващия ускорител LHC, който е големият адронен колайдер, частиците се ускоряват до скорост 99.9999991% от скоростта на светлината. Така LHC е най-бързата писта в света. Намира се на 100 метра дълбочина и е дълга 27 километра. Колайдерът е изграден от около 10 000 магнита с енергия 10 GJ и работи при температура малко над абсолютната нула (1.9 K).
LHC включва два ускорителя, които работят в противоположни посоки. Когато противоположни снопове се срещнат се получават сблъсъци, при които се създават нови частици. Те обаче не се сблъскват по целия 27-километров колайдер. Това се случва само на четири места, наречени експерименти -„Alis“, LHCb, „Atlas“ и „CMS“.
„Обучението включваше лекции, упражнения, визити, лабораторни и практически занимания. По време на обучението имахме уникалната възможност да слезем на 100 м под земята и да наблюдаваме експеримента CMS (Компактен Мюонен Соленоид). Той е с общо тегло 14 000 тона, външен диаметър 15 метра, обща дължина 21.6 метра и магнитно поле 4 Тесла. Посетихме Лабораторията за ядрени изследвания с радиоактивни снопове (ISOLDE), Контролния център на ЦЕРН (CCC), Центъра за работа с Алфа магнитен спектрометър (AMS POCC), Фабриката за антиматерия и Центъра за данни. AMS е детектор за тъмна материя и антиматерия, който получава информация от модул разположен на Международната космическа станция.“
Основната цел на програмата е да се докоснат учителите до най-новите технологии в световния научен център ЦЕРН, да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката, да се повиши и интереса на учениците към природно-математическите и инженерни дисциплини.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТрудовите посредници: Безработицата в областта е 8,2%
Следваща статияОгнеборци спасиха от опожаряване камион, превозващ 25 тона бензин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here