дом Култура Националното турне „Преживей могъществото на своите предци“ тръгва от Шумен

Националното турне „Преживей могъществото на своите предци“ тръгва от Шумен

0
ДЯЛ

Националната кампания под мотото „Преживей могъществото на своите предци“ стартира от Шумен. Следващата дестинация е Черноморието и други областни центрове в страната.
„От 7 до 12 май Шумен ще бъде домакин на мащабна експозиция „Историческо величие“ от 40 картини, запечатали могъществото на исторически събития и личности. В изложбата са включени скулптури на български владетели, както и експонати, репродукции на Боровското и Панагюрското златно съкровище“, съобщи Александър Тодоров от организацията „Историческо наследство“.
За гражданите и основно за децата е изготвена програма. Включени са лекции и демонстрации, които ще „доближат присъстващите до величието на българската държава“.
Какви дрехи е носел кан Кубрат в ежедневието си и какви са били бижутата на неговата царица? Какви са били тенденциите на създателите на българската държава посетителите ще разберат от експозицията „Костюмната традиция при древните българи“.
За деня на Европа – 9 май е предвидено занятието „Непобедимият български лък“. За първи път ще бъде представена технологията на изработване на двойно рефлексен лък, правилата за неговото съхранение и различни техники за стрелба с него.
За следващия ден – 10 май е предвиден грандиозният спектакъл „Създатели на българската държава“.-
Древните ритуали на траките и значението на виното в тракийската култура пък ще оживеят пред зрителите на 12 май.
Теренът за пространство на внушителните прояви предоставя Агенция за сигурност „Телепол“ – партньор в реализацията на мащабния проект.
Вече са пуснати в продажби билети за посещения. Цената им за пенсионери е 5 лв., а за деца 2,50 лв. За тях ще бъдат организирани и уроци по родолюбие.
„Градът- домакин Шумен не е избран случайно. Това е знаково име, свързано с историята. Оттук започва България“, аргументира се Тодоров.
„Целта ни е да създадем продукт с възпитателен ефект върху младото поколение. Не подценяваме и чисто образователните функции, свързани с историята“, обясни той.
Според него начинът, по който днес се преподавала историята в училищата не бил близък до учениците.
Нашият подход е различен – да представим историята по достъпен и разбираем начин. Заради това ще покажем дрехи от съответния исторически период, като съответният гид бъде облечен с тях. Така именно се получава живият контакт с миналото, категоричен бе Тодоров.
Няма да отсъства шоу елемент, за да бъде по-близък до възприятията на хората.
Нов момент е, че посетителите на изложбите ще имат възможност да облекат дрехите на владетели и техните любими жени.
Идеята е да има дълбочина на преживяването.
Организаторите ще акцентират на тракийския период и Ранното средновековие – прабългарския период.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпипаха шуменец с прякор Дългия с 4 грама амфетамин в дискотека
Следваща статияПръскането срещу кърлежи в Шумен продължава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here