дом Култура Наследници на Илия Блъсков гостуваха на селото, носещо името му

Наследници на Илия Блъсков гостуваха на селото, носещо името му

0
ДЯЛ

Наследници на възрожденския писател Илия Блъсков посетиха селото, което носи неговото име в община Шумен. Тук е изграден паметник на бележития учител и етнограф, който е единствен в България.
Специалните гости били посрещнати с хляб и сол, както повелява българската традиция.
„За мен беше изключителна чест да посрещна Деян Евтимов, неговата съпруга Величка Димитрова и прапраправнучката Андриана Илиянова Евтимова, която живее в София.
Деян Евтимов е художник, директор на ХГ „Елена Карамихайлова“ Шумен. Той е внук на Илия Блъсков.
Инициативата за посещението е на малката Ани”, заяви за 24shumen.com секретарят на Народно читалище „Просвета 1925” в село Илия Блъсково – Донка Василева. Едва четири годишна, Ани проявявала желание да дойде в селото, за да види паметника на дядо Блъсков, както го наричала. Малката с интерес разгледала и витрината във фоайето на читалището с поместени материали за делото на Блъсков, сподели читалищният секретар.
На срещата с наследниците е присъствала и Йорданка Текерова, бивш кмет на селото, през чийто мандат е бил изграден бюст – паметникът на писателя, чието име селото носи от 85 години.
„Илия Блъсков отново ни събра. Той ни остави завети, които са актуални и днес – да бъдем честни в думите и работата си. Дори в мислите и желанията си”, каза още Василева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменец почина от отравяне с антифриз
Следваща статияКметът Любомир Христов бе официален гост на празника на побратимения град Браила

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here