дом Общество Отчитат ръст на работната заетост в областта за 2017 година

Отчитат ръст на работната заетост в областта за 2017 година

0
ДЯЛ

Работната заетост в област Шумен е нараснала през 2017 година. Това бе оповестено днес на заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет в Североизточен район, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Шумен.
Данните показват, че по отношение на междурегионалните различия коефициентът на заетост нараства значително през 2017 спрямо 2016 г., като на национално ниво нараства с 3,5 пункта. За периода няколко от областите в различните райони регистрират значително нарастване на заетостта, сред които са Шумен и Добрич в Североизточен район. Въпреки общата положителна тенденция във всички райони след 2013 г., междурегионалните различия по отношение на безработицата се задълбочават. Разликата между най-високия и най-ниския коефициент на безработица на регионално ниво през 2017 г. е 8,1 пункта, или по-голяма от тази, регистрирана през 2010 г, когато е била 6,3 пункта.
Редовното съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район се проведе в конферентната зала на „Арена Шумен“. Заседанието беше ръководено от областния управител на област Шумен проф. Стефан Желев, който е ротационен председател на съвета до края на 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
В работата на съвета участваха областните управители на областите в Североизточен район – на област Варна Стоян Пасев, на област Добрич Красимир Кирилов, на област Търговище Митко Стайков и на област Шумен проф. Стефан Желев, кметът на община Шумен Любомир Христов, представители на министерства, на организациите на работодателите, работниците и служителите, представители на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и в Комитетите за наблюдение на споразумението за партньорство на съответните оперативни програми.
На заседанието беше представена Междинната оценка на изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие 2012-2020г. В документа е направен анализ на първоначалните резултати, степента на постигане на поставените цели, на тенденцията на развитие и устойчивостта на резултатите в средата на периода на действие на стратегията. Отчита се, че социалното и икономическото развитие през периода 2010-2017 г. се характеризира с положителна промяна на ключовите индикатори, възстановяване на относително ниските нива на растеж след средата на 2011 г. и растеж след 2015 г., както и факта, че общата перспектива на развитие показва наличие на потенциал за постигане на над 50% дял на БВП на човек от населението от средната стойност на ЕС през 2020 г.
Пред членовете на съвета представители на управляващите органи на оперативните програми представиха Индикативните годишни работни програми за 2019 г. по Оперативните програми за програмен период 2014-2020. Одобрена беше информация за изпълнението на решенията от предходното заседание, проведено на 18.10.2018г., както и Годишната индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район за 2019 г.
В края на заседанието областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев предаде председателството на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район на областния управител на област Варна Стоян Пасев, който съгласно ротационния принцип ще бъде начело на съвета през първата половина на 2019 година.
24sumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци подеха подписка срещу почистваща фирма
Следваща статияСИДП: Не купувайте елхи без контролни пластини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here