дом Общество Напусна ни спортният деятел Ангел Кънчев-Маратонеца

Напусна ни спортният деятел Ангел Кънчев-Маратонеца

1
ДЯЛ

След кратко боледуване на 87 години ни напусна спортният деятел и общественик Ангел Кънчев-Маратонеца от село Хан Крум. Поклонението е днес в родното му село.
Ангел Димов Кънчев е роден на 31 януари 1933 година в село Хан Крум.
Повече от 60 години животът му е свързан със спорта.
Първият му успех от републикански мащаб е като ученик в Павликени през 1952 г. През 1953 г. е окръжен първенец на 3000 и 5000 метра.
Участник в първия след Втората световна война класически маратон на Балканиадата по лека атлетика в Атина през 1957 г. По класическия маршрут бяга с „маратонки”, изработени от обущар в Шумен. Завършва пети.
Номиниран за десетте най-добри лекоатлети на шестдесетилетието и седемдесетилетието на Шуменски окръг през ХХ век.
Кънчев е „Заслужил деятел на физическата култура и спорта” през 1976 г. Печели медал от олимпиадата в Москва през 1980 г.
През 1976 е награден за най-много обучени плувци в България. Носител е на грамота и знаков медал „1100 години Велики Преслав”. Селекционер на окръжния отбор по лека атлетика на селската младеж.
През 2003 г. е удостоен с награда на Община Велики Преслав „Златен век” за стойностни заслуги в областта на културата, образованието, обществената дейност и спорта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Шумен обяви конкурс за началник отдели в две дирекции
Следваща статияШумен посрещна участниците в 15-тото ретро рали „Златни пясъци“

1 коментар

  1. Отиде си един достоен българин и родолюбец!!! Почивай в мир приятелю!!!(И малка корекция към редактора роден е на 31.01.1933г. т.е. На 87 години)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here