дом Култура Над 400 римски монети, керамика и фибули откриха археолозите край Градище

Над 400 римски монети, керамика и фибули откриха археолозите край Градище

0
ДЯЛ

Над 400 бронзови римски монети, 25 фибули и керамика изкопаха до момента археолозите при спасителните разкопки на късното римско селище край шуменското село Градище.
Тази година екипът на археологът Андрей Аладжов работи на терена от май. Разкрити са още няколко пещи за керамика, инструменти.

„Натъкнахме се на два културни пласта. Първият датира от втората половина на IV век. Това е късно римско селище с каменни сгради със стени от кирпич. С течение на времето животът в селото е замрял. Възражда се в ранното средновековие около IX-X век. От това време откриваме землянки“, обясни археологът Андрей Аладжов.
Селището заема около километър от строящото се в момента трасе на автомагистрала „Хемус“.
80 души работят на обекта и за момента дейностите вървят по график.

Парите за проучването, в размер на 200 000 лева, са осигурени от Агенция пътна инфраструктура. Първоначално разкопките трябваше да приключат в края на този месец. Вчера обаче при посещението си на обекта премиерът Бойко Борисов обяви, че се отпускат допълнително 430 000 лева, а срокът на проучванията се удължава с два месеца.
Откритите находки ще влязат във фонда на Регионалния исторически музей в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПродължава приемът на заявления за доставка на дърва за огрев
Следваща статияПромяна в движението по ул. „Владайско въстание“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here