дом Общество Над 400 полицаи ще следят за реда в изборния ден в Шуменско

Над 400 полицаи ще следят за реда в изборния ден в Шуменско

0
ДЯЛ

Над 400 полицаи в област Шумен са ангажирани да следят за реда по време на местните избори на 27 октомври. Това заяви днес на Брифинг директорът на Областната дирекция на МВР-Шумен старши комисар Ялчън Расим.
Броят на изборните секции в областта е 312. От тях 302 са стационарни, а 10 подвижни. За нормалното протичане на изборите ще грижат 337 униформени. Те ще стоят пред секциите и няма да допускат до гласуване лица употребили алкохол или наркотици или хора с оръжие.
22 мобилни групи на МВР в област Шумен ще работят по сигнали за нарушения в изборния ден. В тях са включени служители на криминална и икономическа полиция, както и разследващ.
„В районните управления в Шуменско е създадена организация за охрана на обществения ред, пътна безопасност и охрана на сигурността“, уточни още старши комисар Ялчън Расим.
В ОДМВР Шумен и РУ Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, които са ангажирани в изборния процес.
В секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.
В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.
Създадена и организация за издаване на български документи за самоличност в седмицата преди изборите в деня на вота.
До 13.00 часа на 24 октомври, в сектор „Български документи за самоличност” при ОДМВР Шумен са издадени 15 удостоверения за гласуване на граждани, които са подали заявления за издаване на лична карта, а старата им е невалидна, изгубена или открадната, съобщи началникът на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Шумен Йоланта Димитрова.
В дните преди 27 октомври сектор „Български документи за самоличност“ работи за ускорено издаване на лични карти. Заявления се приемат всеки работен ден от 8.30 до 17.00 часа.
Ако до 25 октомври до края на работния ден гражданите не получат лични карти ще им бъде издадено удостоверение за гласуване. Заявление за издаване на български документи за самоличност и удостоверения се приемат в Службата в Шумен и районните управления във Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново.
Документи ще се приеман включително и на 26 октомври, а в деня на изборите документи ще се приемат от 8.30 до 19.00 часа. Удостоверения за гласуване ще се издават само след подадено заявление за нова лична карта.
От Сектор „Български документи за самоличност“ предупредиха, че през 2020 година изтича валидността на 30 863 лични карти, 46 196 паспорта и 20 413 шофьорски книжки. Гражданите могат да подават заявления за подновяване на документите предварително, уточниха от МВР. Заявления за нови документи могат да се подават и чрез автоматизираната електронна система за предоставяне на електронни услуги на МВР, както и в районните управления във Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново.
В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на изборите за кметове и общински съветници са открити денонощни телефонни линии. На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат единствено сигнали от граждани, съотносими към дейността на МВР – свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрасимир Костов: Готов съм да разкрия 35 общински предприятия със синдикални структури
Следваща статияВъглеокисно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here