дом Общество Над 1 500 пернати от страната и чужбина в националното изложение в...

Над 1 500 пернати от страната и чужбина в националното изложение в зала „Арена Шумен“

0
ДЯЛ

Над 1 500 птици показа тази година Националната изложба за гълъби, кокошки, петли и патици в зала „Арена Шумен“. Изложението посетиха кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет Красимир Минчев.
„Радвам се, че тази година Националната изложба на гълъби гостува в Шумен. Надявам се шуменци да посетят изложението. Градът ни може да се гордее, защото тук са представени птици от утвърдените вече породи Шуменски гълъб и Шуменска кокошка. Залата предоставя едни от най-добрите условия в страната за подобна изложба“, заяви кметът Любомир Христов и благодари на Съюза на гълъбовъдите в България, че са предпочели Шумен за своето най-мащабно събитие за годината.
Националната годишна изложба на гълъби, кокошки, петли и патици е 23-та по ред и в нея участват над 150 гълъбовъди от страната и чужбина. В зала „Арена Шумен“ птици представят участници от Румъния и Сърбия, очакват се и гости от Турция.
Свои екземпляри показват и 15 гълъбовъди от Шумен.

„Различното тази година е, че се представят всички гигантски породи гъски, излюпени в България. Шумен е гълъбарски град и Шуменската порода е една от най-разпространената. Тази година на изложбата са представени нови пет породи български гълъби, които се борят да получат признание поне на национално ниво. Това са Девненският гълъб, декоративният Великотърновски гълъб, две русенски породи и Декоративният български изложбен гълъб. В България официално се отглеждат 46 породи гълъби, от които 26 са международно признати“, каза за 24shumen.com председателят на Съюза на гълъбовъдите у нас Михаил Михайлов.

Жури с международно участие ще оценява достойнствата на всяка птица. Сред основните критерии са най-близка до стандарта за породата фигура, цвят на оперението, както и птиците да са опръстенени. Най-високата оценка, които една птица може да получи е 97 точки от максимални 100. „В България има породи, които са на 200 години, но все още не можем да се похвалим с чистокръвни перфектни екземпляри“, обясни Михаил Михайлов.
На изложбата в Шумен са представени и два гълъба шампиони от породата Ориенталска мевка. Преди две седмици птиците печелят гранд шампионската титла, а българският тим взема отборната купа на Европейската изложба за Ориенталска мевка в Унгария. За първи път от 13 години големите награди не са за участници от Германия, Белгия и Дания.
Екземплярите от породата Ориенталска мевка в зала „Арена Шумен“ ще бъдат оценявани от специално поканен съдия от Дания.

Сред петлите също има представена порода за официално признание. Това са петлите дългопейци, които са единствени по рода си в света. Продължителността на тяхното кукуригане достига до минута.
Михаил Михайлов не спести похвалите си за добрите условия, които предоставя зала „Арена Шумен“ и ги определи като едни от най-добрите в страната. Той изрази надежда, че гълъбовъдството в България ще продължи да се развива успешно, защото отглеждането на тези птици е широко застъпено в страната.
Награждаването на победителите ще се състои утре на специална церемония.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия24-часов контрол за спиране на места за лица с трайни увреждания
Следваща статияПремиерът Борисов поиска и прие оставката на министър Бисер Петков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here