дом Общество Навършват се 30 години от промените в България

Навършват се 30 години от промените в България

0
ДЯЛ

Днес се навършват 30 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 година пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на партията.
На 7 ноември, на прием в съветското посолство Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев искат среща с Живков, която се състои на следващия ден. На срещата тримата искат неговата оставка. Тодор Живков приема с уговорката това да стане не на насрочения за 10-и ноември пленум на ЦК, а на следващия, чиято дата тогава все още не е определена.
Въпреки това, на заседанието на Политбюро, започнало на 9 ноември, Тодор Живков поставя въпроса за неговото освобождаване от поста генерален секретар на партията. Против оставката се обявяват Милко Балев и Димитър Стоянов. На пленума на 10 ноември тя гласувана. На мястото на Живков е избран Петър Младенов. По-късно Живков е отстранен и от като председател на Държавния съвет.
Събитията у нас започват на фона на падането на Берлинската стена и протести на „Екогласност”. Дни по-рано е основан Клубът за гласност и преустройство. През декември е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС), а през януари започва Кръглата маса. Нейната цел е да очертае рамките на начеващия тогава български преход.
На 18 ноември у нас се провежда и първият свободен митинг, иницииран от неформални организации, начело с „Подкрепа” и „Екогласност”. Страната се отказва от еднопартийната система на управление, член първи от Конституцията пада и започва преход към парламентарна демокрация и пазарна икономика.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлънце и облаци ще се редуват днес
Следваща статияИван Карадочев: Надеждата е основанието упорито да стоим срещу един несправедлив свят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here