дом Общество Навършват се 30 години от падането на Берлинската стена

Навършват се 30 години от падането на Берлинската стена

0
ДЯЛ

Днес се навършват 30 години от падането на Берлинската стена. Символът на разделението рухва вечерта на 9 ноември. Стената е построена през 1961 година. Тогава на Бранденбургската врата има проверки, но минаването все още е възможно. Около два часа през нощта полицаи запречват всички входове и изходи към Западен Берлин и така започват 28 години разделение и преследване.
Съмнение за изборни манипулации отприщва протестната вълна в бившата ГДР. Недоволството прелива в масови демонстрации и в кулминацията – падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година
Манипулирането на изборите в бившата ГДР не било тайна за никого. След затварянето на изборните секции на местния вот на 7 май 1989 година стотици граждани на Лайпциг се обявяват за доброволци в броенето на бюлетините, което по закон им е разрешено, но до този ден никой не се е осмелявал да направи.
От тогава на всяко седмо число от месеца започват да се провеждат протестни демонстрации в Лайпциг, Дрезден и Източен Берлин с искане за свободни избори, свобода на словото и свободно пътуване зад границите на ГДР.
През октомври на площад „Александерплац“ в разделения град се събират над 70 хиляди души в най-големия спонтанен протест в историята на Източна Германия. Месец по-късно пада Берлинската стена.
Снимка: dw.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с прекъсвания на тока
Следваща статияНад 100 производители на вино ще мерят майсторлък в Кюлевча

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here