дом Общество МОН: Младите учители със стартова заплата от поне 1 085 лева

МОН: Младите учители със стартова заплата от поне 1 085 лева

0
ДЯЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага проект за промени в Наредбата за нормиране и заплащане на труда на учителите, с които да се гарантира увеличението на учителските заплати с не по-малко от 17% през 2020 година.
Проектът е разработен въз основа на поетите ангажименти на правителството за поетапно повишаване на възнагражденията на педагогическите специалисти, като до края на четиригодишния мандат на кабинета заплатите на учителите трябва да бъдат удвоени.
Повишаването на възнагражденията е една от основните мерки за преодоляване на недостига на педагогически специалисти и за мотивиране на младите хора да изберат учителската професия.
Основна заплата – не по-малко от 1 085 лв., ще получават младите учители през 2020 г., а през тази година началната учителска заплата е 920 лв. Същата основна заплата от минимум 1 085 лв. през 2020 г. ще получават работещите в училище – възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори по видове спорт, рехабилитатори на слуха и говора, и ръководители на направлението ИКТ.
Минималните възнаграждения на старшите учители през 2020 г. ще достигнат 1 120 лв., а на главните учители – 1 176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1 334 лв., а заместник-директорите – 1 246 лв.
За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за увеличението на трудовите възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал, съобщава investor.bg.
Наредбата влиза в сила от 1 януари 2020 г. и е съгласувана с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВетеран от Втората световна война отпразнува 98-мия си рожден ден
Следваща статияСлънчев вторник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here