дом Култура Младият режисьор Евгени Будинов със свой прочит на „Последната нощ на Сократ“

Младият режисьор Евгени Будинов със свой прочит на „Последната нощ на Сократ“

0
ДЯЛ

Известни български актьори – Валентин Танев и Филип Аврамов ще види шуменската публика в най-новото заглавие от афиша на ДКТ „Васил Друмев“, „Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев. Режисьор е Евгени Будинов.
Това е най-поставяната пиеса на Стефан Цанев в чужбина, предизвикала фурор в България през 80-те години.
„Благодаря на директора на театъра за протегнатата ръка. Той сподели, че негова политика е поставянето на българска драматургия. И е решил да постави пиесата“, заяви Будинов. Авторът на драматургичния текст Стефан Цанев е гледал закритите репетиции и останал доволен. Дал „безценни съвети, които обаче остават в кухнята“.
Пиесата е много смешна. Това е народна комедия, леко хаплива тъй като казва истини за живота, за властта, за жертвата и за палача, обяви режисьорът. Мъдрецът Сократ и пазачът си разменят ролите. Поставени са екзистенциални въпроси за хората, с помощта на много хумор.
Будинов изрази задоволство, че е имал честта да работи с едни от най-добрите актьори в момента – Валентин Танев и Филип Аврамов. Според него Танев е истинска школа. А самото представление е станало прекрасно благодарение на неговите съвети и поправки.
Актьорът вече е изпълнявал и двете роли в пиесата – на пазача и на Сократ.
„На времето тази постановка пълнеше салоните, но беше свалена. Но продължавахме да я играем тайно“, заяви Валентин Танев. Реакциите на публиката бяха бурни, тъй като промяната тогава висеше във въздуха“, уточни той. Според него пиесата е създадена изключително по законите на драматургията. Професионално, както всичко сътворено от Стефан Цанев.
По думите му в спектакъла има моменти, които тогава не са били оценявани, а сега публиката би могла да ги оцени. За качеството на демокрацията, за демагогията и темата за обръщането да си мислиш, че си философ, но пазачът живее в тебе винаги. И как във всеки пазач може да се крие един философ.
Той е студент по режисура в момента. Но когато се дипломира, няма намерение да поставя пиесата със свой поглед и прочит.
„Няма добър театър, световен без национална драматургия. Публиката иска да гледа българска драматургия“, категоричен бе Танев и призна, че всички неща в пиесата го вълнуват. А ролята му допада.
Той никога не е отказвал да участва в българска пиеса на млади автори.
„Благодаря на актьорите, които се заеха с този много сложен материал. Това е една от любимите ми български пиеси, а един млад човек като Евгени Будинов направи свой прочит на текста“, заяви директорът на театъра Димитър Димитров. Имаме един отгледан проект, смята той.
По думите му този проект има мисия и не е случайно в репертоара на шуменския театър.
Предлагаме на публиката един много интересен прочит на този невероятен текст на Стефан Цанев, обобщи директорът.
Неговите прогнози са за един дълъг сценичен живот на пиесата.
Заглавието е предложено за селекция за фестивала на малките театрални форми във Враца.
Премиерата е на 16 януари от 19.00 часа на голяма сцена.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГрупа от Бургас ще помага за ремонта на водопровода
Следваща статияОгнеборци гасиха пламнал цех в Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here