дом Общество Младите огнеборци на Шумен прославиха България на международно състезание

Младите огнеборци на Шумен прославиха България на международно състезание

0
ДЯЛ

Отборът на младите огнеборци от Шумен постигна най-добро класиране за България в международното състезание по противопожарен спорт.
Днес шуменци се завърнаха победоносно след участието си в швейцарския град Мартини.
В ХХII издание на турнира те постигнаха четвърто място в класирането по нации и осмо място в комплексното класиране. Това е най-добрият резултат на български отбор в надпреварата.
Ръководител на тима е Слави Димов.
В конкуренцията на 60 отбора от 23 държави шуменските млади огнеборци са преминали през двата тура на състезанието без наказателни точки. Трябва да се отбележи обаче, че повечето държави участват с три отбора.
Тимът на Шумен получава правото да представя страната ни в Швейцария, след като става републикански шампион по противопожарен спорт.
Младите огнеборци днес бяха посрещнати на плаца в Районна служба „Противопожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен.

Отборът е съставен от 10 момчета на възраст между 12 и 16 години. Единствената дама в тима е резервата Силвана Боева на 13 години. Силвана признава, че е превърнала заниманията си по противопожарна защита в хоби. Тренира всеки ден. Най-добра е в бягането. Все още не е решила дали ще стане огнеборец.
Капитанът на отбора 14-годишният Михаил Венелинов разказа, че най-важно за доброто класиране се оказало перфектното сработване на състезателите. „Бяхме като едно цяло“, сподели със задоволство и гордост Мишо.

Първата дисциплина – бягане с препятствия отборът преминал без затруднения.
„Вторият тур – бойното разгръщане изискваше повече усилия“, призна капитанът. „Останалите отбори имат много добра база за тренировки. Ние ползваме това, с което разполагаме. Класирането ни е невероятно предвид тези обстоятелства“, обясни Мишо и в духа на феърплея признава, че най-добри са били отборите на Австрия, Чехия, Италия и Япония.
Слави Димов не скри задоволството си от постигнатия успех. „Ние тренираме всеки ден на плаца на пожарната служба в Шумен. През зимата ползваме физкултурния салон на училището в квартал Дивдядово“, уточни треньорът и изказа своята искрена благодарност към директора на местната пожарна комисар Иван Иванов и всички огнеборци, които безрезервно подкрепят отбора.
В дните на състезанието от 14 до 21 юли в Мартини, шуменските младежи участвали и в съпътстващата програма. В тематичната вечер на държавите те представили България с ръченица и Дунавско хоро. В базара на нациите пък изненадали всички като им предложили да опитат българско сирене и кашкавал.
След емоциите в Швейцария младите огнеборци започват усилена подготовка за поредния турнир в Ловеч.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМестят контейнерите за строителни отпадъци
Следваща статияКНСБ: Половин милион работещи в земеделието нямат никакви осигуровки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here