дом Общество Мишкин ден е, почитаме паметта на Свети Нестор

Мишкин ден е, почитаме паметта на Свети Нестор

0
ДЯЛ

Днес църквата почита Свети мъченик Нестор. Храбрият момък е този, който е убил жестокия гладиатор Лий с благословията на Свети Димитър Мироточиви.
Житието на светеца ни връща във времето на Римската империя и управлението на Максимиан (285 – 305 г.), който бил един от най-жестоките гонители на християните. Той често организирал гладиаторски игри, в които прочутият му боец Лий се биел с християните. Окрилен от силата на Св. Димитър и закрилян от Христос, Нестор решил да се изправи срещу жестокия и непобедим Лий. В неравната схватка той се оказал в храбростта си по-силен и победил гладиатора. Разгневен от това Максимиан заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитър да пронижат с копие.
В днешния ден народните обичаи следват повелите на Мишкин или Мишин ден, някъде пък се нарича още Нистор и Разпущене. Първото правило е да не се споменава думата мишка, защото се смята, че така каниге гризачите у дома си. Днес се препоръчва да не се работи, за да не нападат мишки брашното и житото; да не се бърка в брашно и не се дава заем – за предпазване от мишки. Жените не трябва да използват остри предмети и сечива. Не режат с нож и ножици, не секат дърва, не плетат с куки, не шият с игли, „за да не косят мишките посевите с острите си зъби“.
Народното поверие гласи, че ако на 27 октомври вали сняг, добре е за пчелите и меда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолина Галинова vs Кристина Поспишилова на Muay Thai Grand Prix Bulgaria
Следваща статияПремиерът Борисов с изненадваща инспекция в Белокопитово (обновена)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here