дом Общество Митрополит Йоан положи основния камък за църквата „Св. Райко Шуменски“

Митрополит Йоан положи основния камък за църквата „Св. Райко Шуменски“

0
ДЯЛ

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан положи основен камък в предстоящия градеж на най-новия храм в Шумен „Св. Райко Шуменски“. Владиката спази църковната традиция като изписа кръст и го поръси със светена вода.
В богослужението, което предшества ритуала участваха свещеници от Шуменска духовна околия.
Лично патриарх Неофит е благословил изграждането на храма в кв. „Тракия“ и гражданите на Шумен и духовенството.
Кметът на Шумен Любомир Христов, депутатът от ГЕРБ Димитър Александров , заместник – кметове и общински съветници уважиха с присъствието си церемонията.
Ктитори, дарители и свещеници сложиха подписите си върху официален свитък, който бе положен върху капсулата, където ще се изгражда Св.Престол.
„Днес е Тодоровден, църквата почита св.Теодор Тирон. Пета година пребивавам в епархията и разбрах за желанието на християните тук да се изгради храм“, заяви митрополит Йоан. Той благодари на Бога и на кмета на Шумен, за да се реализира това дело. Владиката изрази задоволство от това, че духовенство и светска власт са обединили усилия, за изграждането на храма.

Според архиерея е по-добре да бъде построен един по-компактен храм от 120 -130 кв.м., а не 1600, каквито имало във Варна.
Ние винаги сме разбирали храма като здание от човешки души, а не само тухла, камък и определен строителен материал. Когато се строи храм понякога изникват неочаквани сложности, отбеляза митрополитът.
Първоначално Варненска и Велиокпреславска митрополия ще помогне „духовния градеж“ с 10 000 лева. До края на годината ще има готовност и за още една сума.
Един храм значи още един дом за молитва, място където Божията благодат ще бъде за успеха на хората. Владиката се позова на думите на св.апостол Павел, братя живейте в мир помежду си и Бог на любовта и мира ще бъде с всички нас.

Безспорно е, че сме в смесен район и Томбул джамия извършва своята дейност непрекъсваемо. Безспорно е че всеки има право на своя вероизповед , щом сме съумели през тези години да живеем в мир и да градим своите храмове, това означава че е основна заслуга на Божия народ, отчете висшият духовник. Там където има възможност да бъдем в общото добро, апелира той.
Имаме добрата надежда и твърдото упование, че този храм ще бъде завършен. Ще направим всичко възможно това да се случи, защото св. Райко Шуменски заслужава да бъде почетен., каза в заключение архиереят.
Щастлив съм, че ще се изпълни желанието на жителите на квартала да имат своя църква. Община Шумен ще помогне с известна сума инфраструктурата около храма. Вече има преведени средства по време на мандата на предходния Общински съвет 15 хил. лева. А решението на Общинския съвет е за 30 хил. лева.
Бившият архитект на Община Шумен Огнян Гърков, заедно с екип е изготвил проекта за църквата. Той не се ангажира с конкретна сума за цялото строителство.
А свещеноиконом Красимир Капитанов е председател на църковното настоятелство. И ще следи стриктно как се изпълняват строителните работи и за отчетността на вложения финансов ресурс.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБизнесът в очакване на нови процедури за кандидатстване
Следваща статияСняг и бурни ветрове в неделя: Шофьорите да карат внимателно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here