дом Общество Министър Вълчев в Шумен: Поетапно ще освободим директорите на училища в областта,...

Министър Вълчев в Шумен: Поетапно ще освободим директорите на училища в областта, които са в пенсионна възраст (видео)

0
ДЯЛ

В област Шумен поетапно ще бъдат освободени директори на училище, които са в пенсионна възраст. Ще бъдат обявени конкурси за всички директорски позиции, които са свободни, в т.ч ще бъдат освободени и временно изпълняващите длъжността, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е на посещение днес в областния град. На пресконференцията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и двамата депутати от ГЕРБ д-р Румен Генов и Димитър Александров.
Заради увеличените учителски заплати експерти от Регионалните управления по образование (РУО) напускат и отиват да работят в училищата. И след това по-трудно се попълва експертния състав, съобщи още министър Вълчев.
Наблюдаваме такива процеси особено в началото на учебната година. Затова възнамеряваме да увеличим заплатите и на експертите,за да ги задържим, обясни той. По думите му средната брутна заплата на учителите след увеличението е 1080 лева. А между 900 и 1 000 лева, получавали експертите.
На въпрос на 24shumen.com каква е позицията на Министерството по случая с ученика, който след сбиване със съученик изгуби далака си, Вълчев заяви, че не е запознат.
За да редуцираме агресията, трябва да изпълним много широк кръг от мерки. Агресията е резултат от много фактори в училищната и извънучилищната среда, разясни министърът. Ние изпълняваме план, имаме механизъм за предотвратяване на агресията, но нито една мярка не може да ни гарантира, че няма да има подобни неприятни инциденти. Много е важна и реакцията на директорите и педагогическите специалисти. А срещу учениците с агресивно поведение да бъдат предприети своевременни действия, бе позицията на образователния министър.
По време на брифинга стана сяно още, че професионалната оценка за дейността на РУО Шумен е относително добра.
Министерството нямало по-сериозни забележки. От всички началници на РУО министърът изисквал да организират изпълнението на задачите на министерството, да осъществяват контрол върху образователната система по места. Там, където има занижен контрол, имало проблеми.
На срещата с учители и директори бяха обсъдени и специфични въпроси по отношение на детските градини и професионалното образование.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУчени: Родната ракия лекува, ако се пие в малки количества
Следваща статияМинистър Николай Нанков пристига в Хитрино за годишнината от трагедията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here