дом Общество Метална бутилка за пластмасови шишета изработиха във Велики Преслав

Метална бутилка за пластмасови шишета изработиха във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Огромна метална бутилка за събиране на пластмасови шишета изработиха ентусиасти във Велики Преслав. Идеята заслугата е на Златомир Златев от старопрестолния град. Подкрепя го е на Боян Ганчев. „Попаднах на информация за кампанията „Капачки за бъдеще“. Разбрах, че организаторите искат да разширят инициативата и обмислят събирането и на пластмасови бутилки. Така се роди идеята за изработване на голям контейнер за събирането им. Споделих намерението си във Фейсбук и с мен се свърза Златомир. Той е студент по дърворезба във Велико Търново и ми предложи да изработи проект“, разказа за 24shumen.com Боян Ганчев. Още същата вечер Златомир разчертал два модела. Избрали този с форма на бутилка.
Двамата ентусиасти се свързали със зам.-кмета Нина Асенова, която подкрепила идеята на двамата мъже.
Златомир и Боян закупили материалите със собствени средства. За изработката на нестандартния контейнер помогнал майсторът Йордан Пенчев от Велики Преслав, а шуменска фирма боядисала в жълто огромната бутилка.
„Целта е да събираме не само капачките, но бутилките, защото и те са ценен отпадък, който подлежи на рециклиране. Много ще се радвам, ако успеем да се включим в кампанията „Капачки за бъдеще“. Ако обаче не се получи, фирмата, която се грижи за разделното събиране на отпадъците във Велики Преслав, ще събира бутилките“, обясни Боян Ганчев и добави, че съвсем умишлено са решили да боядисат в жълто металния контейнер, защото това е цветът на пластмасата при разделното събиране на отпадъци.
В задната си част съоръжението има вратичка през която ще може да се вадят събраните шишета.
Предстои бутилката да бъде монтирана на пазара във Велики Преслав. „Мястото е едно от най-оживените в града. В близост е и училището. Надяваме се контейнерът да се ползва по предназначение“, каза още Боян Ганчев.
От „Капачки за бъдеще“ все още нямат яснота относно събирането на пластмасовите бутилки. Според тях
въпросната кампания е поне десет пъти по-трудна за организиране от капачките, защото бутилките заемат повече място, събират се по-бързо, транспортът им е между два и три пъти по-скъп и кампаниите за събиране трябва да се правят доста по-често. Затова ентусиастите молят всеки, който има някакви идеи, да им пише в официалната Фейсбук страница „Капачки за бъдеще“. Първите им съвети са бутилките да не се режат в никакъв случай, а само да се намачкват. Оттам уточняват още, че когато кампанията за събиране на пластмасови бутилки стартира, ще информират хората.
Снимка: Боян Ганчев
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДоставиха вода на 9 училища в Шумен
Следваща статияСамо до три прасета в домашния двор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here