дом Други Бюджетът на общината олекна с 225 хил. лв., имало процедурни нарушения по...

Бюджетът на общината олекна с 225 хил. лв., имало процедурни нарушения по европроект

0
ДЯЛ

225 хил. лв. преведе вчера община Шумен на държавата, след ултимативно писмо от НАП. Сумата представлява наложена
финансова корекция по европроекта “Шумен – по-доброто място за живеене“, който бе изпълнен през предходния кметски мандат.
Община Шумен оспорва решението на управляващия орган по проекта пред Варненския административен съд. Делото е насочено за 9 юни, но обжалването не спира изпълнението на решението на МРРБ, с което е наложена санкцията.
На заседание на Общинския съвет вчера кметът Любомир Христов заяви, че ако не се платят финансовите корекции по този проект,както и по ИСПА 2, общината може да се окаже със запорирани сметки, въпреки че санкциите са в процес на обжалване.
Припомняме, че финансовата корекция от 225 484 лева бе наложена за допуснати процедурни нарушения по проекта за реконструкция на паркови пространства, междублокова улична мрежа и паркинги.
“Шумен – по-доброто място за живеене” бе на стойност 5,263 млн.лв, а негов ръководител бе тогавашният главен архитект на Шумен Снежанка Андреева.
Договорът по проекта бе сключен през септември 2012-та година, а процедурите за избор на изпълнител бяха проведени през 2014-та. Според одита на проекта в обявената обществена поръчка за избор на изпълнител липсват ясно зададени обективни критерии, което от своя страна дава възможност за субективност от страна на членовете на комисията при вземане на решения. Също така Методиката за комплексна оценка на предложените оферти е неясна и допуска кандидат, чиято оферта не отговаря на условията и изискванията на възложителя.
Голяма грешка при изпълнението на проекта е и това, че с 80 дни е бил удължен срокът за изпълнение на някои от обектите при посочени в проектното предложение 39 календарни дни.
Община Шумен има да връща на държавата и други 757 713 лв. – финансова корекция по проекта „Интегриран воден цикъл на град Шумен-II етап”. За тази сума обаче все още няма заплашително писмо от НАП, а кметството обжалва.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 юни: Игри, песни, кино и още много забавления за децата на Шумен
Следваща статияЗадържаха крадец, задигнал от магазин пиячка, лосион за тяло и карти за игра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here