дом Здраве МДЛ с нов апарат за изследване нивата на антитела след коронавирус

МДЛ с нов апарат за изследване нивата на антитела след коронавирус

0
ДЯЛ

Първа Медикодиагностична лаборатория (МДЛ) продължава да разширява обхвата си от изследвания, които подпомагат различни етапи от диагностиката и проследяването на COVID-19 вирусната инфекция. Усилията са насочени не само към своевременно внедряване на нови диагностични тестове, но и на модерна апаратура, която прави качеството и бързината на получения резултат незаменим помощник в кризисната ситуация в момента.
Лабораторията вече разполага с нов апарат – LIAISON XL, на който могат да се изследват нивата на неутрализиращите антитела SARS-CoV-2 S1/S2 IgG/М.
Тестът SARS-CoV-2 IgG/M Quantitative (количествен) е с висока чувствителност и специфичност. Той идентифицира специфични анти-S1 и анти-S2 антитела, които имунната система на инфектираните пациенти изработва срещу „шипа” на вируса – гликопротеинът S. Той играе съществена роля във вирусната инфекция, като разпознава рецепторите на приемните клетки и осъществява навлизането на вируса през клетъчната мембрана. Шиповият гликопротеин S обхваща две функционални подгрупи, отговорни за свързването към рецептора на приемната клетка (подгрупа S1) и сливането на вирусната и клетъчната мембрани (подгрупа S2). Затова неутрализиращите антитела са важен компонент от имунния отговор при хората и могат да осигурят защитен имунитет, но все още не е напълно известно, дали този имунен отговор е дълготраен и колко.
Този тест е полезен и за скрининг на преболедували от COVID-19 вирусна инфекция и определяне на подходящите от тях, желаещи да дарят плазма, която да бъде използвана при лечението на тежко протичащи случаи на тази инфекция.
Материали за изследване на SARS-CoV-2 IgG / Ig M Quantitative (количествен) се вземат във всички манипулационни на територията на Шуменска община . За изследването е необходима венозна кръв. Резултатът от проби, дадени до 12 ч., излиза до края на работния ден. Цената на теста е 24 лв. и 2 лв. такса манипулация.
На кой ден след появата на симптоми се позитивират антителата?
IgМ или така наречените ранни антитела се позитивират между 7-ия и 14- ия ден от началото на клиничните симптоми . Екпресията им намалява след 30-ия ден , но има съобщения че персистират до няколоко месеца след инфекцията .
IgG са така наречените късни антитела. Според различни проучвания, IgG най-често се позитивират в пробата около и след 14-тия ден от появата на симптоми при пациенти с COVID-19. Много проучвания посочват, че тяхната максимална концентрация се наблюдава между 28-41-я ден от началото на симптомите. Това е и подходящото време за прекаралите и възстановили се от заболяването, желаещи да дарят плазма за други нуждаещи се пациенти, да направят изследване за определяне на концентрацията на неутрализиращите антитела. Установено е, че концентрации над 80 AU/mL, получени с този тест, идентифицират с достатъчна надеждност подходящите за донори на рековалесцентна плазма пациенти. Важно уточнение е, че наличието на IgG не е индикация дали пациентът е инфектиран в момента или не , дали може да бъде повторно инфектиран от вируса в бъдеще.
Какво означават резултатите?
Тестовите резултати се интерпретират съобразно стойността им като положителни, несигурни или отрицателни. Те зависят от това дали пациентът се е срещал с вируса, както и от времето за изработване на имунния отговор.
• Резултат < 12,0 AU/mL се приема като отрицателен (Той може да сочи липсата на или много ниско ниво на IgG антитела към патогена. Тестът може да даде отрицателен резултат при инфектирани пациенти по време на инкубационния период или в ранните фази на инфекцията); • Резултат 12,0 ≤ x < 15,0 AU/mL се приема като несигурен (Тестът е желателно да бъде повторен след една до две седмици); • Резултат ≥ 15,0 AU/mL се приема като положителен (Положителен резултат по принцип сочи излагане на тестваното лице на патогена).
Отрицателните серологични резултати не изключват SARS-CoV-2 инфекция и не трябва да се използват като единствена основа за диагностика на пациента. Негативният резултат от този тест не отменя необходимостта при наличие на симптоми да бъдат предприети други диагностични тестове ( PCR) за установяване на наличието или не на вирусния причинител в организма. Диагнозата на инфекция със SARS-CoV-2 не бива да бъде поставяна въз основа на единичен тестов резултат, а трябва да се разглежда във връзка с клиничните находки, анамнезата на пациента и винаги заедно с медицинска преценка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСмущения в електрозахранването във Велики Преслав и село Конево
Следваща статияС възстановяването на Помпена станция Хърсово ще решат проблема с безводието в Църквица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here