дом Общество МВнР: Призоваваме сънародниците ни в България и чужбина да не предприемат пътувания!

МВнР: Призоваваме сънародниците ни в България и чужбина да не предприемат пътувания!

0
ДЯЛ
Pixabay.com

От Министерството на външните работи призовават сънародниците ни в България и чужбина да не предприемат пътувания,
По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния.

Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства:
За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.
Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разпространението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.
По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.
Австрия – Затворена е границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. По данни на посолството ни във Виена официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.
Унгария – По официални данни няма напълно затворени граници. Съветваме гражданите да следят информацията и на сайта www. police.hu .
На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несигурен.
Сърбия – Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.
Хърватия – Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия – ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.
Република Северна Македония – Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България – при Петрич – ГКПП Златарево – Ново село, и при Благоевград – ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид.
Албания – От 00:00 часа на 15.03.2020 г. Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП . Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.
Румъния – Считано от 14 март 2020 г., 16.00 часа, за един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова:
ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.
ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).
ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.
ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.
ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.
Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:
Ниво 5 – Китай, Иран
Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.
Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

На вниманието на всички сънародници препоръчваме:

– Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува.

– Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център“ https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

– Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.
– При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес crisis@mfa.bg

Информация за мерките, които се взимат в България, може да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването:https://www.mh.government.bg/bg
Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави на 15.03.2020 г.
Призоваваме сънародниците ни, които живеят постоянно зад граница, да проявяват високо самосъзнание и грижа за близките, като преосмислят евентуално планирано връщане в България в близките седмици по различни поводи, включително лични или предстоящите Великденски празници.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицията с препоръки срещу кражби и измами по време на извънредното положение
Следваща статияСемейство от Имренчево, завърнало се от Италия e под карантина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here