дом Здраве МБАЛ-Шумен получи 345 000 лева за нова апаратура

МБАЛ-Шумен получи 345 000 лева за нова апаратура

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com Архив

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен получи 345 000 лева от Здравното министерство за закупуване на нова техника. Договорът е подписан на 16 декември и парите са преведени по сметката на лечебното заведение. Това каза за 24shumen.com директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов.
С част от финансирането – 180 000 лева ще се подменят двата товарни асансьора в областното лечебно заведение. Те се използват за транспортиране на родилки и тежко болните между отделенията.
„Сегашните съоръжения са на повече от 30 години и вече са много амортизирани, непрекъснато дефектират, движат се бавно“, обясни д-р Костов. Новите асансьори ще бъдат монтирани в идните шест месеца. Предстои да се обяви обществена поръчка за ремонтните дейности.
Болницата в Шумен ще се сдобие и с ново С-рамо. Стойността на уреда е 130 000 лева. Рентгеновата уредба е за хирургичната зала на отделението по ортопедия. Апаратът ще даде възможност за следене на хода на операциите. „Ортопедичното отделение на болницата е едно от най-бързо развиващите се. Вече предлагаме ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави. Предстои развитието на ендопротезиране на раменни стави“, заяви д-р Костов.
С нов ехограф ще се сдобие и Първо вътрешно отделение. Новият апарат е на стойност 35 000 лева. С него ще се подобри диагностиката на коремни заболявания.
В МБАЛ-Шумен има и двама нови специалисти. Това са кардиологът д-р Николай Стефанов и д-р Георги Славчев – специалист по образна диагностика. „За нас е голямо щастие, че двама млади професионалисти ще работят в лечебното заведение. В момента болницата има и 24 специализанти, които предстои да придобият специалност“, похвали се д-р Костов и изрази надежда, че в бъдеще болницата ще има и нови млади лекари.
Радващ е факта, че през тази година МБАЛ-Шумен има над 2 000 000 лева приходи, но и пациентите са се увеличили значително. Задълженията на лечебното заведение са над 4 000 000 лева, като от тях около 1 000 000 са просрочени. „Стопяваме дълга, но това става бавно. Тази година финансовите резултати са по-добри от предходната. Приключихме третото тримесечие с печалба от 315 000 лева. В края на 2019 година се очаква болницата да приключи на минимална загуба“, уточни д-р Костов и добави, че предстои повишение на основните заплати от 20 февруари 2020 година. В момента най-ниската основна нетна заплата на медицинска сестра в шуменската болница е 750 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДеца подариха коледен спектакъл на магистрати и служители
Следваща статия„Коледно вълшебство“ зарадва 138 деца в община Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here