дом Общество Мая Манолова: Цената на водата в Шуменско е най-висока, а качеството най-лошо...

Мая Манолова: Цената на водата в Шуменско е най-висока, а качеството най-лошо в страната

1
ДЯЛ

„Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК услугата“. Това каза днес омбудсманът Мая Манолова в хотел „Шумен“, където заедно с местния обществен посредник Иван Капралов организира обществена дискусия на тема: „Право на заплащане на качествена ВиК услуга“.
„Ситуацията в Шумен е най-драстична, предвид най-високата цена на водата в България и смея да кажа с най-лошото качество“, аргументира решението си Манолова за провеждане на форума в Шумен.
По думите й в края на миналата година Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който показателите на Шумен са били „отчайващи“, водата е била с много лошо качество и 80% течове.
„Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства. Реално се повишават единствено и само цените. Нищо не се променя към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите. Реформата, такава каквато в момента се провежда, се отнася и се изчерпва единствено и само с повишаването на цените. Това от своя страна води до нарушаване на достъпа и до накърняване на едно основно човешко право – правото на вода, което е тясно свързано и с правото на живот. Аз като омбудсман не мога да остана безразлична към този процес“, категорична бе Манолова.
Тя информира, че през миналата година институцията на омбудсмана е била „буквално залята” от жалби срещу ВиК услугите – 751, което пък ги поставя на първо място сред жалбите на потребители.
„Подготвила съм конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. „единна цена“, която натоварва много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно“, допълни омбудсманът. Манолова бе категорична, че така бедните хора реално спонсорират малко по-заможните, а пък всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което е нечестно и трябва да бъде прекратено.
Тя информира още, че е подготвила предложения до всички отговорни по проблема институции, но беше безкомпромисна, че първо трябва да се започне със законодателни промени.
„Абсолютно е належащо повишаването на цената на водата да се обвърже с реални резултати, с подобряване на качеството на услугата на водата, с намаляване на течовете, с повече ефективност на инвестициите. Настоявам за отмяна на т. нар. „единна цена“ в рамките на територията на една ВиК асоциация, защото това е абсолютно несправедливо по отношение на българските граждани“, посочи общественият защитник.
Манолова подчерта, че ще настоява и за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК асоциациите, защото в резултат на тях в 5-годишния период занапред единствено се повишава цената на водата, което е свързано с повишаването на инфлацията.
„Това означава, че през следващите години единственото, което ще се следи, е инфлацията, нищо друго“, каза омбудсманът.
Манолова бе категорична, че ще настоява още за ясни критерии за социална поносимост, които да бъдат записани в закона, тъй като в момента КЕВР „произволно прилага различни статистически показатели“.
Тя ще поиска и въвеждане на лицензиране на ВиК дружествата, което би довело до осъществяването на по-сериозен контрол върху дейността им.
„Според експерти ефективността от служителите във ВиК дружествата не е особено висока“, обоснова се омбудсманът.
На място пред представителите на ВиК асоциацията в Шумен Мая Манолова настоя да бъде определена цена по-ниска от пределната, която КЕВР бе определила в края на миналата година.
„Това е абсолютно в правомощията на ВиК асоциацията и зависи от гласуването на областния управител, на кметовете, така че те би следвало да поемат ясни ангажименти в тази посока“, заключи омбудсманът.
В дискусията участваха всички отговорни институции, граждани и неправителствени организации – областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, кметът на Общината Любомир Христов, общински съветници от Шумен и Гулянци, народни представители от района, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българската асоциация по водите, Съюза на ВиК операторите, членове на Асоциацията по ВиК – Шумен и др.
По време на срещата гражданите влязоха в остър конфликт с представителя на МРРБ и не позволиха да отговаря на поставените му въпроси с аргумента, че казаното не отговаря на реалната ситуация. До края на дискусията чиновникът не взе повече думата. Словесна престрелка имаше между кмета Любомир Христов и общинския съветник Добромир Драев от групата „За Шумен“. Двамата отправиха взаимни обвинения един към друг. За пореден път Любомир Христов призова проблемът с питейната вода да не се политизира. Градоначалникът заяви: „Не бяхме съгласни със заложената в бизнес плана на ВиК-Шумен цена на водата. В този момент нямахме полезен ход и бяхме принудени да приемем програмата на дружеството, защото оставаше само месец за включването ни в прединвестиционните проучвания. Ако не бяхме го направили нямаше да може да кандидатстваме за финансиране за изграждане на пречиствателната станция за питейни води. Сега вече сме обявили обществената поръчка за изпълнител на строителните дейности и ако няма обжалвания, през февруари изграждането ще започне“. Градоначалникът припомни още, че от 35 години довеждащия водопровод от язовир „Тича“ не е ремонтиран, а загубите на вода надхвърлят 81%.
Съветничката от групата „За Шумен“ Даниела Русева попита представителите на държавата, как е възможно по време на гласуването на бизнес плана на ВиК-Шумен ресорният зам.-министър Крумова да присъства в сесийна зала и да лобира за програмата. „Как е възможно да се повишава цена на вода, която е поливна, а не питейна, както е заложено в бизнес плана на местното водно дружество?“, попита още Даниела Русева. След незадоволителните отговори тя излезе от залата, последвана от част от най-гръмогласните граждани.
„Министерството на МРРБ да си оправи сектора“, призова бившият ресорен зам.-кмет Иван Йонков, сега общински съветник от БСП. Той предложи цената за цялата страна да е една – 2 лева за кубик, колкото плащат в София. Той уточни, че в Шумен няма сертифицирана лаборатория, която да изследва всичките 63 показателя на водата, която се предлага на гражданите. „Броят на тези лаборатории в страната е 118, от тях 63 са частни и подобни анализи са много скъпи. ВиК е търговско дружество, ако не печели ще фалира. Какъвто опит имаше вече през 2000 година. МРРБ е 100% принципал на дружеството. Реално то е декапитализирало местното ВиК“, обясни Иван Йонков и добави, че на практика водното дружество няма 14 млн. лева, с които да съфинансира проектите, както на община Шумен, така и на останалите общини в областта. „Пречиствателната станция за питейни води не може да се узакони без санитарно-охранителна зона. Да се разграничат социалните функции от търговските и държавата да поеме социалните“, призова Иван Йонков и поиска ресорния министър да осигури 90 млн. лева за обособяване на санитарно-охранителна зона. „В противен случай ще бъдем в разрез с българското и европейско законодателство и ще се наложи да връщаме много пари, каквито случаи вече сме имали“, предупреди Иван Йонков и добави, че е крайно време законодателството във ВиК сектора да изисква анализи за съответствие с останалите т.е. съгласуване с плановете за регионално развитие.
В края на срещата Мая Манолова, призова министърът на регионалното развитие и благоустройството да упълномощи представителят на държавата да гласува за намаляване цената на водата в Шумен на извънредното Общо събрание на ВиК, което се инициира по искане на кмета на града Любомир Христов.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Алфа Рисърч“: ГЕРБ печелят евроизборите, следвани от БСП и ДПС
Следваща статияМладеж, убил и изгорил двама възрастни обжалва 30-годишната ефективна присъда

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here