дом Култура Марио Хосен и Лиляна Кехайова с концерт на шуменска сцена

Марио Хосен и Лиляна Кехайова с концерт на шуменска сцена

0
ДЯЛ
Снимка: Симфониета-Шумен

На 15 април от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ Симфониета-Шумен предлага на меломаните концерт с великолепните солисти Марио Хосен (цигулка) и Лиляна Кехайова (виолончело). Под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, опус 77 от Йоханес Брамс и Концерт за виолончело и оркестър в си минор, опус 104 от Антонин Дворжак.
Марио Хосен и Лиляна Кехайова са виртуозни музиканти, които развиват изключително успешна дейност в музикалната столица Виена.
„Без музика всичко би било нищо” В. А. Моцарт е любимият цитат на Лиляна Кехайова.
Родена 1988 в София, Лиляна е 4-то поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина сред които: „Concertino Praga” (2006), Чехия, конкурса на Виенската Консерватория „Фиделио“ (2013) и др.
Освен, че е активен солист и камерен музикант, от 2014 г. Лиляна е организатор и на лятната академия във Виена “International Music Academy Orpheus”, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Паганини Ансамбъл Виена, с които правят интегрален запис на всички квартети от Николо Паганини за италианската фирма Динамик.
От септември 2018 Лиляна има клас по виолончело в Нов български университет.
Стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna”, „Bank Ausria“, a през 2012 г. печели голямата стипендия на австрийската фондация „ Alban Berg“.
Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер, което ѝ е предоставено от частен спонсор. Вече две години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти.
Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо”, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман.
Днес, професор Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника, с романтична чувствителност, Марио Хосен често е описван от критиците така: „Превъплъщение на Паганини… покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите”, изпълнение на бис.” – Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.
Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на „Брукнер оркестър“ – Линц. Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus.
Въпреки натоварената си програма и живота в чужбина, Марио Хосен е преподавател по цигулка в България. От няколко години води майсторски клас.
От Симфониета-Шумен напомнят, че поради действащите противоепидемични мерки местата в зала „Проф. Венета Вичева“ са ограничени, а носенето на предпазни маски е задължително.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗелен коридор за ваксиниране с иРНК ваксината на „Модерна“
Следваща статияСедем жертви на COVID-19 и седем в ОАИЛ на МБАЛ-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here