дом Общество Малките „смехоранковци“ вече знаят как да ползват правилно таблетите

Малките „смехоранковци“ вече знаят как да ползват правилно таблетите

0
ДЯЛ

Визити от срещата на 11-тата научно-практическа конференцията „Водим бъдещето за ръка“ се състояха днес в детска градина „Смехорани“. По време на посещението си гостите – учители и директори и представители на учебни заведения, наблюдаваха открити уроци по „Безопасност на движението“, „Възприемане на литературно произведение“ и практически урок по математика с таблети. Най-новият софтуер за работа с таблети и интерактивна дъска беше представен от проф. Румяна Папанчава, ръководител катедра в „Проф. Асен Златаров” в град Бургас.
Децата имаха възможност да рисуват, нареждат и броят на таблетите, като работата им се проследяваше в реално време на интерактивната дъска. Иновативният метод се оказа много интензивен, приятен и лесен за децата.
„Това, че има таблет не означава, че конфронтираме всичко останало. Сегашното дигитално поколение трябва и да работи с таблети, и да общува навън. Това е проблем не само за България, но и за целия свят. Отговорността да избегнем негативните ефекти, като кибер зависимост, социална изолираност и липса на комуникативни умения, е наша – на родителите, на образованието, на системата, на обществото“, сподели проф. Поапанчева.
„Целта ни е да накараме децата да използват таблета за нещо смислено – да учат с него, да избегнем практиките, в които използваме таблета, за да накараме детето да се храни, да мълчи или да ни слуша. В детската градина се работи с точно определени нива на знанията. Интерактивната дъска подпомага работата на учителя, а таблетът идва като помощ и дава възможност всяко едно дете да участва активно в процеса. Методиката на работата е такава, че таблетът е дозиран с брой минути работа на него“, допълни още тя.
Тази година приложенията са много по-богати с над 200 теми разработени за всяка от групите. Включени са изобразително изкуство, музика, интерактивни задачи и игри от вида на мемори, откриване на зависимости в редица и др. логически задачи.
Тази година ръководството на ДГ „Смехорани“ е закупило 11 броя таблети със средства от спечелен проект по образователни технологии към шуменското училищно настоятелство и средства от настоятелството към градината.
Идеята за иновативния проект е на кмета на Бургас Димитър Николов в сътрудничество с издателство „Изкуство”, а софтуерът е разработен под научното ръководство на проф. Румяна Папанчева. В Бургас вече за трета поредна година успешно работят по проекта с деца от 3 и 4 група. В момента се разработва и пакет за 1 и 2 група, където ситуациите ще бъдат по-кратки.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУнгарският посланик ще открие обновената къща музей „Лайош Кошут“
Следваща статияХижите в „Шуменско плато“ и райони в Смядово остават без ток

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here