дом Общество Малките заплати и пенсии, бюрокрацията и здравеопазването морят най-много населението ни

Малките заплати и пенсии, бюрокрацията и здравеопазването морят най-много населението ни

0
ДЯЛ

Най-големият проблем на българите са ниските си доходи и социалните въпроси. Това е един от основните изводи от национално представително проучване на „Барометър България“. 68% от участниците в анкетата открояват като най-наболял проблемът, свързан с малките заплати, пенсии, социални помощи. След това интервюираните подреждат социалните въпроси – 61% и бюрокрацията и тромавата администрация – 58%. Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%.
30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни и монополите, високите битови сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.
Проучването е проведено между 20 и 24 януари сред 986 души, уточняват от „Барометър България“.
От проучването става ясно още, че вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще. 58% от анкетираните искат втора кабинка в ски курорта, а едва 6 на сто са против. 36% признават, че нямат мнение.
„От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу „зелените“ ограничения, които спират икономическото развитие.
Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки“, анализират от „Барометър България“.
Другата актуална тема, засегната в изследването, е еврошефството ни. Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително. Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие. 73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.
Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща „третия пол“, категорично не срещат симпатиите на българите. Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани. Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации – Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП – втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция. Категоричната позиция на БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации, допълнително подсилва крайното мнение на българското общество „против“ конвенцията.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПриключи проектът „Подкрепа за независим живот в община Шумен”
Следваща статияВнимание, шофьори! Днес изтича валидността на годишните винетки, закупени през 2017-та

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here