дом Култура Майсторка от Шумен възстанови старинна мъжка носия само по снимки

Майсторка от Шумен възстанови старинна мъжка носия само по снимки

0
ДЯЛ

Старинна мъжка носия от Смядово бе възстановена само по запазени снимки. С предизвикателството се заема майсторката от Шумен Албена Стоянова. Тя успява да увлече за каузата и съпруга си. Двамата започват усилена работа по издирване на фотоси, които са запечатали характерния мъжки костюм на старите смядовци.
„За съжаление поради стечение на исторически обстоятелства няма запазена автентична мъжка смядовска носия. По време на турското владичество селището е било многократно опожарявано и това е една от основните причини характерното представително мъжко облекло от Смядово да потъне в забвение“, разказа Албена Стоянова.
Начинанието по възстановяване на носията се оказва трудно. Майсторката и съпругът й обаче не се отказват. В Регионалния исторически музей в Шумен те попадат на снимки на търсената от тях носия. Фотос с характерното облекло откриват и в столицата. Така след две дълги години на дирене Албена започва работа по възстановяване на носията.
Специфичното за облеклото е така нареченото „мъжко забраждане“. Представлява шапка без дъно – кушма с ресни, завършващи с пискюли. Тя замествала традиционния турски фес. Цветът на костюма е изцяло в турско синьо, украсен с гайтани.

Уникални са и шевиците на ризата около огърлието и ръкавите.
Мъжката смядовска носия е представена на тазгодишния фолклорен събор в Жеравна, където печели първо място. Костюмът ще бъде показан и на ревюто на Международния фолклорен фестивал „Шумла“, който ще се проведе на 6 и 7 септември в околностите на Шумен.
Автор на снимките: Албена Стоянова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлед клането на прасетата: 917 стопанства в областта ще получат по 300 лева за дезинфекция
Следваща статия„Арена Шумен“ с поредно отличие за иновативна архитектура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here