дом Общество Магистратите и съдебните служители от АП-Варна: Прокурорите не са мутри!

Магистратите и съдебните служители от АП-Варна: Прокурорите не са мутри!

0
ДЯЛ

Декларация приеха на общо събрание магистратите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, днес, 13 юли 2020 г.
„Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани.
Призоваваме всички институции и политици към отговорно поведение! Нека всички ние заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции!“, пише в Декларацията.

Ето и пълния текст:
Ние, прокурорите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, остро и категорично възразяваме и изразяваме несъгласие срещу недопустимите опити на държавния глава и други политически дейци и субекти Прокуратура на Република България /ПРБ/ да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния.
Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата на Република България е неделима част от съдебната власт. Това й място е гаранция срещу опитите на различни политически и олигархични кръгове да поставят Прокуратурата под контрол.
Единствено в компетентността на ПРБ е да повдига обвинения на лицата, извършили престъпления. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори на базата на събраните доказателства, на закона и на вътрешното им убеждение имат правомощието да решат кой да бъде привлечен към наказателна отговорност.
ПРБ не заема страна, тя е неутрална и има еднакъв подход срещу всички лица, които са извършили престъпления, независимо от тяхната обществена известност и заемана длъжност.
По същия начин никой не следва да се намесва и в работата на независимия български съд – единствения орган, който взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица.
Прокуратурата не репресира президента на Република България. Той е единственият в държавата който се ползва с имунитет срещу наказателно преследване за действията си. ПРБ води конкретни досъдебни производства във връзка с извършени престъпления от служители на президента. Тези служители нямат имунитет срещу наказателно преследване и няма как да придобият такъв само защото са чиновници в тази служба. Още по-малко имунитет може да има сградата, в която се помещават работните им кабинети. Действията на държавния глава за защита на собствените му чиновници са силно укорими в морален план. Следва да се има предвид, че действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по конкретните досъдебни производства са при спазване на закона и след получени предварително разрешения от компетентните съдии.
С оглед казаното, искането на държавния глава за оставка на главния прокурор е не само без никакво правно, а и морално основание.
Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани.
Призоваваме всички институции и политици към отговорно поведение! Нека всички ние заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции!

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с прекъсване на електрозахранването
Следваща статияОще два концерта на открито в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here