дом Други Любопитни факти за часовниците

Любопитни факти за часовниците

0
ДЯЛ

Независимо дали обичате часовниците или не, трябва да признаете, че културата около тях е толкова интересна, колкото и всяка друга в модната индустрия. Със скъпите луксозни марки, истории с дълги векове и завладяващи герои, произвеждащи и носещи часовници, е невъзможно да устоим на забавните факти за часовниците.
Събрахме някои от любимите ни по-долу!

1: Джобни часовниците са били пазарните лидери
Джобният часовник почти не се среща в съвременния свят, но преди няколкостотин години той е доминирал на пазара. Всъщност ръчните часовници съществуват от около 100 години. Въпреки че изглеждат по-архаични и по-малко функционални, най-вероятно щяхте да притежавате такъв, ако живеехте през 19 век.

2: Първият часовник някога е бил парче камък
Въпреки, че историците смятат, че шумерите са били първите, които са отмервали времето през 2000 г. пр. н. е., най-ранните доказателства за използването на физически обект за отчитане на времето идват от древните египтяни. Те са издълбали голям каменен обелиск, който е бил поставен на определено място. Когато слънцето се движи, сянката на камъка също се движи. Така изчислявали времето според дължината и посоката на тази сянка.

3: Скъпите часовници не винаги са по-издръжливи
Това не винаги е така, но понякога тенденцията е, че по-евтините часовници използват кварцов механизъм, а луксозните часовници използват механичен. Докато механичните часовници са по-тежки, по-красиви като визия и по-сложни, те всъщност са не толкова точни, колкото кварцовите. Разбира се, повечето колекционери на часовници не търсят чиста функционалност, когато пазаруват. Вместо това те плащат за майсторството, което идва със сложната вътрешна изработка. Надеждни маркови ръчни часовници, които заслужават цената си, можете да откриете в магазин за маркови часовници www.Timebox.bg.

4: Ръчните часовници са първоначално създадени за жени
В съвременния свят почти всички носят ръчни часовници. В миналото това не е било така. Както споменахме по-горе, джобните часовници са доминирали в индустрията дълго време. Когато ръчният часовник се е появил, основната му цел е била да украси китките на жените, които обикновено не носели джобни часовници. Едва след няколко десетилетия мъжете решили, че и те биха искали и часовници на китките си.

5: Часовниците са били в Космоса и на Луната
За космическата надпревара на 20-ти век са писани цели романи, но едно нещо, което рядко се споменава, е историята на часовниците, с които са били астронавтите. Когато руснаците извършват първия космически полет, астронавтите им са били с часовници Strela. Когато САЩ разбират, че Русия първа е излязла в космоса, те ускоряват своите изследвания и разработки. Резултатът е, че САЩ изпращат първите хора до Луната. Часовникът, носен от техните астронавти е Omega Speedmaster.

6: История на часовниците през войните
Един от най-критичните фактори във войната е планирането на координирани атаки. За съжаление е невероятно трудно да го направите, когато не знаете часа. През Първата световна война това вече не е бил проблем, тъй като всеки войник е започнал да носи ръчни часовници. С тях те успявали да синхронизират ефективно своите атаки.

7: Casio тества техните модели G-Shock при възможно най-лошите условия
Моделите Casio G-Shock са известни в цялата индустрия като почти неразрушими. Те са водоустойчиви на големи дълбочини, устойчиви на удари и толкова надеждни, колкото може да бъде един супер часовник. Когато Casio тества този часовник, те не провеждат експерименти в някаква задушна лаборатория. Вместо това те тестват устойчивостта на удар, използвайки възможно най-логичния метод: изхвърляне на прототипи от прозорец на 4-ти етаж.

8: Rolex е бил в дъното на океана
Докато повечето луксозни часовници са водоустойчиви до 100-300 м, Rolex отнесе нещата още по-далеч със своя часовник Deep Sea Special. Той е откаран на близо 11 000 метра до дъното на Марианската падина и е изпълнил безупречно задача си, въпреки че е бил положен на огромно водно налягане.

Прочетете още: Степени на водоустойчивост при часовниците

9: В повечето реклами часовниците са настроени на 10:10
Може би сте забелязали, че рекламите почти винаги използват същото време. Причината? Маркетинг експертите смятат, че хората са по-склонни да купуват тези часовници, защото стрелките приличат на усмихнато лице.

10: През 2017 г. някой плати 17,8 милиона долара за часовник
Най-скъпият часовник, купуван някога, е Rolex Daytona, който обикновено не се продава за повече от 30 000 долара. Причината е, че той е бил собственост на известния актьор Пол Нюман и е бил очевидно силно търсен заради него.
Надяваме се, че сте се насладили на това дълбоко гмуркане в очарователната култура на часовниците! Всяка емблематична марка като Rolex, Cartier и Omega има своя невероятна история, така че ако някой от тези факти привлече вниманието ви, потърсете повече информация за тази марка.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПървият ваксиниран срещу COVID-19 в Шумен е директорът на МБАЛ
Следваща статияСтарата черница във Велики Преслав – на финала на конкурса „Дърво с корен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here