дом Общество Любомир Христов: Ще продължавам да работя за Шумен

Любомир Христов: Ще продължавам да работя за Шумен

0
ДЯЛ

Кметът благодари на Общинския съвет, че са вземали правилни решения, в интерес на гражданите

-Г-н Христов, каква е Вашата лична равносметка в края на мандата Ви?
Личната ми равносметка – един успешен мандат, изпълнен с много свършени неща за тези четири години, благодарение на екипа, с който работя. Имам възможността чрез Вашата медия да благодаря на колегите от администрацията. Зная, че заплащането в общината не е от най-добрите, но колегите дават всичко от себе си, за да можем да обслужваме гражданите на Шумен и да работим в техен интерес.
-Преди четири поехте управлението на общината с тежко наследство – 35 милиона задължения. Поставихте си като основна цел да я стабилизирате финансово. Успяхте ли и срещнахте ли трудности?
Да, успяхме да стабилизираме финансово общината. Срещнахме и много трудности, за съжаление. Но, благодарение на добрата работа на служителите във финансовото направление, на наложените правила и дисциплина за управление на средствата, както и на повишаване на събираемостта успяхме да възстановим вече близо 31 милиона лева от старите задължения. До края на тази година ще бъде възстановена цялата сума по това „наследство”.
-Споделял сте, че сте наследили и празни папки с проекти, които са само озаглавени, без предварителни проучвания, разчети и т.н. Без никаква възможност за реализация. Говорим за европейско финансиране. И остават догадките дали парите не са потънали в нечий джоб. Не следва ли да бъде потърсена наказателна отговорност от длъжностните лица, които ви завещаха такива негативи?
Не бих давал оценка за това какво следва и кой трябва да носи вина. Има други органи, които дават подобни оценки. Връщате ме в началото на мандата, още в първите месеци показахме какво сме наследили от проектите по ОП ”Региони в растеж”. Спомняте си, дори имаше опасност да загубим средствата, които бяха определени тогава – говоря за 26-те милиона. Благодарение на усилията на общинските служители успяхме да преработим проектите и отново да участваме по тази програма. Днес вече голяма част от тях са реализирани – имам пред вид обектите, включени в направлението за градска среда, за образователна инфраструктура. Знаете, че преди дни открихме обновените четири училища.
-Какви са мотивите Ви да влезете отново в предизборната надпревара?
Мотивите ми? – започнахме много неща, които смятаме да довършим. Ще продължим с обновяването на градските пространства, с привличането на инвеститори и стимулиране на местния бизнес. Само преди дни прерязахме лентата на нов логистичен терминал на „Теси“ – фирма, която е позната на четири континента, а чрез нея и името на Шумен се знае по света. Заедно с „Алкомет“ и други фирми те са лицето на нашия град. Можем със задоволство да отчетем, че за три години в Индустриалния парк вече има 21 инвеститори. Предстои първа копка и на още едно ново предприятие. Други подготвят документи, а някои са пред въвеждане в експлоатация. Още в началото на мандата ми казах, че ще се стремим да превърнем Шумен в индустриален център на Североизточна България. Някои хора погледнаха с насмешка и не вярваха. Вече смятам, че това е реалност. Зона „А” в Индустриалния парк е изцяло запълнена. Започнаха да се продават парцели и в зона „С”. Тук е мястото да благодаря и на г-н Николай Тончев за неговата коректност и всеотдайност да работим заедно за привличане на инвеститори.
-Вие сте един от първите кметове, на които Политическа партия ГЕРБ заложи. И ви гласува доверие за втори мандат. Това е оценка за добре свършена работа. Готов ли сте да оправдаете доверието?
Винаги в живота си съм се стремил, когато имам поставена задача, когато съм поел някаква отговорност, да я изпълнявам и да следвам пътя си докрай. Да работя, както трябва. Ако шуменци ми гласуват доверие за втори мандат, няма да ги разочаровам и ще изпълня обещанията, които ще дам в предизборната си кампания. Така, както го направих и през този мандат. Реализирах предизборната си програма изцяло. Аз обичам града си и моите съграждани и ще продължавам да работя за тях.
-Съгласен ли сте с кмета на София, че за политиците доверието на хората е най-важно?
Да, напълно съм съгласен с г-жа Фандъкова. Много важно е кметовете да получат доверието на гражданите. Зная, че има още много неща, които трябва да бъдат направени. Както по отношение на инфраструктурата, средата и качеството на живот, благоустрояването на кварталите и селата. Но с риск да се повторя, огромните задължения, които трябваше да покрием, ограничиха възможностите ни.
-„Бижуто на Шумен” – Многофункционалната спортна зала Арена Шумен бе отличена за сграда на годината. Казвате, че е повод за гордост. Но според опозицията съоръжението е луксозно, погълнало милиони. Цитирам, „не се провеждат спортни и културни събития, приходите са ниски. Ползва се само бюфетът.“ Кои са аргументите, с които ще опонирате?
Бих ги помолил тези хора да прочетат предизборните платформи на всеки един кандидат за кмет от 89-а година насам. Всеки от тях е вписал, че ще работи за изграждането на такава Многофункционална зала. Аз смятам, а и повечето от нашите съграждани, че Шумен има нужда от такава сграда. Но заедно с изграждането й ние обърнахме внимание и на старите спортни бази, които не бяха поглеждани от тяхното построяване. Имам предвид зала „Плиска”. Осветлението беше от времето, когато аз съм тренирал. Тъй като лампите бяха живачни, чакаше се да изстинат, за да се включат отново.
Ние газифицирахме залата. На два от корпусите дадохме нов живот. Сега сме си поставили като цел да ги санираме. Дотук направените разходи са за около 500 хиляди лева.
Зала „Юнак” също е газифицирана. Отидете да видите колко приятно място стана за спортуване на Клуба за тенис на маса. А знаем какво беше преди.
-Санитарната сеч – едни граждани протестираха срещу премахването на липи и други дървета, а други ви благодариха. Обсъдихте ли с експерти кои дървета да бъдат отстранени?
Това, че трябва да бъдат премахнати някои дървета, а други подкастрени не е моя прищявка. Това е мнение на експерти. Подчертавам го за пореден път. Експертите правят необходимите замервания и определят дали дървото е годно или негодно. И аз никога не съм вземал еднолично решение за премахване или подкастряне. Имам повече от 700 молби за премахване на дървета, които нарушават основите на жилищни сгради и пречат за преминаване по тротоарите. Премахнати са около 140 дървета от различен вид. Голяма част от тях вече бяха изсъхнали. Но в същото време сме засадили повече от 2 000 дървета в цялата община. Така че, направете равносметка на това, което е премахнато. Уточнявам, по желание на гражданите.
Едва ли има някой, който смята, че кметът, докато върви по улицата, решава да премахне едно или друго дърво. Дърветата, като хората, и те боледуват. Ето, кестените в Градската градина ги обработваха срещу вредители.
Спомняме си как неотдавна един огромен клон от дърво падна до детска площадка. Ако беше пострадало някое дете, кой щеше да бъде виновен – отново кмета, затова, че не е премахнал опасните клони. А когато тръгне да ги отстранява, се надигат гласове „ама защо“?
Съобразявам се единствено с мнението на експертите, а не с псевдоекспертите. Те не застават с лицето си да изразят професионално мнение, а само в сайтовете и в агитките коментират.
-В някои райони на Шумен не е решен проблемът с уличното осветление. И хората недоволстват. Докато централните части на града са добре осветени. Какъв е Вашият отговор?
Ние от собствени средства, въпреки задълженията, които имахме, заделихме около 2 милиона лева и започнахме подмяна на уличното осветление. Естествено, започваме от централните булеварди, сменяме и кабелите по тротоарите. Те са силно амортизирани и са на повече от 40 години. Стават аварии, защото кабелите са морално остарели. Предстои подмяната на повече от 80% от кабелното стопанство в кварталите. Това може да стане поетапно. Не сме в състояние навсякъде да извършим подмяна, но държим да е с LED осветление. Целта ни е да направим управляемо осветлението от дистанция. Да получаваме обратна информация – къде свети и къде не, а не гражданите да ни се обаждат и да казват: две седмици няма никакво осветление. Искаме да направим съвременно, умно осветление.
-Санирането на жилищни блокове ще продължи ли и имахте ли оплаквания от некачествено свършена работа?
Възможно е на места да има пропуски, проблеми. Затова поискахме всеки един от живеещите в тези блокове да положи подпис, че няма или пък, че има претенции към фирма, която е извършила ремонта. Мисля, че тази програма трябва да продължи, имайки предвид ползата за гражданите. Вече сме санирали 25 блока, предстоят още две жилищни сгради.
Има огромна разлика между санираните и несанираните домове.
-Хората имат опасения, че занапред санирането ще се заплаща. Така ли е?
Аз едва ли бих могъл да дам най-правилния отговор на този въпрос. Смятам, че дори и да бъдат въведени изисквания за определена сума, която да се плаща от собствениците на жилищата, това е програма, която трябва да продължи, защото е в интерес на гражданите.
Да, Шумен закъсня с изпълнението на националната програма, за разлика от Благоевград, който има над 300 блока санирани. Но имаше антикампания срещу правителствената програма.
Встъпвайки в управлението ние нямахме нито една санирана сграда. Имаше само подадени документи.
Очаквам следващата година да бъде взето решение за продължаване на програма. И да стане ясна формата, под която ще се изпълнява – с доплащане или не. Парламентът ще реши това или Министерският съвет.
-Доволен ли сте от благоустрояването в селата?
Не, не съм доволен от благоустрояването в селата. Има много неща, които трябва да бъдат направени. В населените места има нужда от инфраструктура, от ремонти на обществени сгради. Всичко това е свързано със средства. Известно е, че по-големите общини не могат да участват в проекти за селата. Опитваме се, въпреки лошото финансово състояние, в селата да бъдат извършени ремонти на читалища, на училища и детски градини. Заложили сме го и в нашата програма. Ще отделим по-голямо внимание и на селата през следващия мандат.
-Монументът „Създатели на българската държава” ще придобие ли статут на паметник с национално значение, за да може да получава и европейско финансиране? Вие водихте вече разговори в Министерството на културата, председателят на Народното събрание също ви подкрепя.
Благодаря за този въпрос. Искам да кажа, че проведох няколко разговора с председателя на Парламента г-жа Цвета Караянчева относно статута на паметника. Благодарност искам да отправя и към министъра на културата. И разбира се, на министър-председателя Бойко Борисов.
Нашите колеги положиха много усилия, за да комплектоват всички документи. Цялата документация се побра в един бус, за да може експертите да работят в търсене на възможности за получаване на статут като монумент от национално значение. Комисия, от специалисти вече даде положителна оценка. Те са на мнение, че мемориалът „Създатели на българската държава” заслужава да бъде с национален статут.
Очаквам в следващите седмици да получим удостоверението. Това е изключително важно. Тъй като ще можем да участваме в програми за възстановяване на част от дефектите, които са се появили с течение на времето. От 38 години паметникът няма никакъв статут и сме с вързани ръце.
-Реализираният проект, който определяте като постижение и ще бъде оценен от жителите на Шумен?
Няма как да не спомена отново „Арена Шумен”. Тя преобрази входа на града. Особено вечер. 21 декара зелено пространство. Предпочитано място за отдих от гражданите. Това е новото лице на Шумен. Това е един от проектите, с който се гордея. Реализирахме го за година и шест месеца. Голяма част от опозицията не вярваше. Смятаха, че този проект ще се предава от кмет на кмет. Не вярваха, че ще бъде завършен.
Другото, което държа да отбележа е, че успяхме да осигурим средства и да довършим Дома за стари хора. И този проект беше изоставен, а е започнат преди 25 години. Ние създадохме нормални условия за възрастните хора.
Не само за мен, за цялата общинска администрация, за шуменци е облекчение, че успяхме да възстановим задълженията, които наследихме. И това ще ни даде много по-голяма свобода занапред.
-Работата на един кмет нуждае ли се от граждански контрол, като вид коректив?
Разбира се, съществена в работата на кмета и на администрацията е оценката на гражданите. Радва ме това, че в анкетите оценката им е за по-голяма удовлетвореност от работата на администрацията. Със сигурност, обаче, имаме какво да работим още занапред по отношение на диалога с гражданите.
-А как оценявате работата с Общинския съвет? Според вас през изтичащия мандат имаше ли диалог, в полза на гражданите, или надделяваха партийните страсти повече?
Искам да благодаря на общинските съветници, които ме подкрепяха по време на мандата. Да, понякога популизмът надделяваше над разума. Но в повечето случаи, когато предстояха съдбоносни решения за града, общинските съветници вземаха правилното решение.
Благодаря на съветниците, че работихме заедно за Шумен.
-Ако спечелите нов мандат, ще разчитате ли на нови лица, или ще продължите с досегашния екип?
Ще направя анализ и преценка на работата на общинското ръководство. Но като цяло съм доволен от работата на екипа. Срещали сме трудности, но сме ги преодолявали.
-„Шумен бус 2019” е новата общинска фирма, с която ще кандидатстваме по европейски програми за екологичен градски транспорт. Градът е в списъка на замърсените градове с фини прахови частици. Купуването и доставката на електробуси ли ще бъде приоритет в следващия Ви мандат?
Ние кандидатствахме по ОП ”Околна среда” и бяхме класирани. Но имаше изискване Общината да има търговско дружество, което да извършва обществен транспорт. Ние нямахме. След новото условие, събрах председателите на постоянни комисии, получих тяхната подкрепа. Ние не сме се отказали от тази наша идея. Продължаваме да работим. Вече е създадена собствената общинска фирма, с която ще кандидатстваме на следващ етап.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДеца сътвориха над 30-метрова рисунка на асфалт
Следваща статияРемонтират Военния клуб в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here