дом Общество Любомир Христов: С общи усилия, вяра и търпение всичко е постижимо

Любомир Христов: С общи усилия, вяра и търпение всичко е постижимо

0
ДЯЛ

Г-н Христов, каква бе 2018 година за Вас като кмет?
– Годината беше успешна за мен като кмет. Построихме и вече работи многофункционалната зала „Арена Шумен“. Това е съоръжение, което хората в града чакаха от десетилетия. Приключихме част от проекта „Региони в растеж“ в частта му за обновяване на градската инфраструктура. В изпълнение на този проект започна и ремонтът на четири училища. В Индустриалния парк има нови инвеститори, които създадоха и ще продължат да създават нови работни места. Основната ни цел е да развиваме икономиката на града, защото така ще има пари за култура и спорт. В тази връзка искам да кажа, че започна ремонтът на двата салона в спортна зала „Плиска“. Съоръжението не е ремонтирано от 35 години. През 2019 година залата ще бъде изцяло обновена.
Удовлетворен съм, защото, когато се кандидатирах за кмет, обещах, че ще направя всичко, което е по силите ми, за да започне строителството на Пречиствателна станция, да завършим реконструкцията на Дома за стари хора и да рехабилитираме остарялото и вече неработещо на много места улично осветление. Всичко това вече се реализира. Предстои ни, разбира се, още много работа, ако искаме да наваксаме пропуснатото и истински да усетим, че живеем в един променен, модерен, удобен и привлекателен град.
Какво не успяхте да свършите за тези 12 месеца?
– Имахме огромно желание да започне изграждането на Пречиствателната станция за питейни води. Не по наша вина обаче процедурата се забави. Въпреки всичко, в началото на януари започва да тече 35-дневният срок за избор на изпълнител на строителните дейности. Ако няма обжалвания, в началото на февруари изграждането трябва да започне. Шуменци трябва да имат чиста вода за пиене, а не да плащат за некачествена ВиК услуга.
Шумен вече се сдоби с нова модерна зала. Много хора се радват на придобивката, но и много коментират, че парите е можело да се похарчат за нещо друго. Какво ще отговорите на недоволните?
– Бих искал за пореден път да отбележа, че построихме залата, защото Шумен имаше огромна необходимост от такова съоръжение – за спорт, за концерти, за различни публични прояви. От откриването й досега, всяка седмица там се провеждат различни събития. Целият комплекс около нея придаде нов и модерен облик на града, а паркът с места за отдих е винаги пълен с деца и възрастни. Самата сграда е модерно и красиво съоръжение и не случайно получи престижната награда в националния конкурс за сграда на годината за 2018-та в категорията – сгради за спорт, а преди това също бе отличена в друга класация от международно жури в категорията „луксозно строителство за спорт“. Каквото и да се говори, както и да се опитват да я омаловажат, Шумен вече има зала, за каквато са мечтали не само шуменските спортисти, но и много ръководители на града преди мене и мисля, че негативните коментари са неубедителни. Освен това, в района изградихме две нови кръгови кръстовища, разширихме уличното платно, направихме нови тротоари, осветление, модерни автобусни спирки, нова канализация по ул. „Перуника“. Отблизо половин година тази част на града се превърна в една от най-посещаваните.
Проблемът с водата остава да виси със страшна сила. Може ли да се намери решение и какво е то?
– Това остава задача номер 1 за нашия екип – изграждането на Пречиствателна станция за питейни води и подмяна на довеждащия водопровод. Знаете, че когато поехме управлението на общината, трябваше да търсим при това много бързо, решения на трупани с години проблеми. С отпуснатите от МРРБ 500 000 лв. изготвихме работен проект за изграждане на Пречиствателната станция за питейни води. Свършихме огромна работа, за да сменим мястото за изграждане. Оказахме съдействие при изготвяне на прединвестиционните проучвания и успяхме да включим изграждането на ПСПВ и на довеждащ водопровод в новия програмен период ОП “Околна среда”. В момента изчакваме да преминат всички процедури в Агенцията и се надявам през 2019-та да направим първа копка. Отделно ще бъде проектиран и изграден нов довеждащ водопровод от яз. „Тича“, който ще струва близо 60 млн. лв. Знаете, че без подмяната му няма как да бъде решен въпросът с водоснабдяването на града и съседните общини. Да, КЕВР гласува повишението и не се съобрази с нашите аргументи за задържане на цената на водата, но аз отново ще ги поставя на извънредната работна среща на 4 януари при областния управител Стефан Желев и председател на Асоциацията по ВиК, на която ще присъстват и всички кметове от областта. Ще настоявам, както вече казах, при сключване на допълнителното споразумение през февруари 2019-та, във връзка с изграждането на ПСПВ и довеждащия водопровод от язовир “Тича” да се направят допълнения или изменения в договора, които да дадат възможност за упражняване на много по-строг контрол при неизпълнение на инвестиционните задължения за текущата година.
Привличането на инвестиции и изграждането на инфраструктура е основа за успешно развитие. Има ли с какво да се похвали местната власт в това отношение и какво да очакваме през 2019 година?
– Благодарение на общите ни усилия в Индустриалния парк са инвестирани вече близо 80 млн. лв. за изграждане на нови производствени мощности и оформяне на новата подзона С. Тя се простира на площ от 590 дка, като за цялостното й завършване ще бъдат вложени около 6 млн. лв. В Индустриалния парк към момента има 17 инвеститори, като двама от тях са клас А, и още двама извън парка.
За по-малко от година обновихме изцяло десетки улици и създадохме зони за отдих. С близо 7,2 млн. лв. извършихме цялостна рехабилитация на ул. „Тича“ , на северния тротоар на ул. „Съединение“, на зелените площи около ДКЦ-1, благоустроихме кв. „Тракия“, където са изградени нови бордюри и тротоари, ремонтирахме района на ул. „Станционна“. Общо 40 000 кв.м. паркове, тротоари, улици, междублокови пространства и детски площадки са рехабилитирани с пари от ОП „Региони в растеж“. Близо 2 млн. лв. от бюджета на общината бяха вложени в ремонти и цялостно преасфалтиране на улици в града и в селата. Основно бе подновен и общинският път Мътница – Царев брод, Царев брод – Велино. Подновихме над 5000 кв. м. тротоарни настилки и изградихме 300 нови безплатни места за паркиране, направихме 15 детски и фитнес площадки. В продължение на три години общината отделя по 200 000 лв. годишно за нови площадки.
Цялостно се обновяват и четири училища в града по проекта „Подобряване на образователната инфраструктура на гр. Шумен“ по ОП „Региони в растеж“. В две от тях ремонтите завършиха, а през следващата година ще приключи работата и в другите две училища. Предстои изграждането на два четириетажни жилищни блока с общо 50 апартамента, в които ще бъдат настанявани нуждаещи се социално слаби граждани и семейства. Договорът е подписан и съвсем скоро ще започне и строителството на блоковете за близо 3 млн. лева. Знаете, че ни бяха отпуснати 1 500 000 лева от държавата за завършване на Старческия дом. Надявам се, че строителството ще приключи до края на следващата година и през 2019-та възрастните хора ще бъдат преместени в новата сграда, която се намира на територията на бившото поделение на КЕЧ в кв.“Боян Българанов“.
За всеки градоначалник много важно е и финансовото състояние на общината. Има ли Шумен неразплатени задължения?
– Благодарение на финансовата дисциплина, която наложихме, успяваме да погасяваме навреме вноските си по кредити и извънсъдебни споразумения, които получихме в наследство. В периода от края на 2015 г. до 2018 г. са погасени повече от 26 млн. лв.. Искам обаче да напомня, че дълговете ни бяха нараснали над 38 милиона, заради искове по проекта за Водния цикъл. Санкциите за лошо изпълнени проекти от предишния програмен период продължават и досега, за съжаление. Казвам го, защото само с разумното насочване на средствата от бюджета можем едновременно да плащаме тези огромни задължения, които са точно половината от бюджета на общината. Едновременно с това успяваме и да инвестираме в подобряване на инфраструктурата на града.
Като казвате успяхме да инвестираме в подобряване на инфраструктурата, нека да кажем, че другият голям проблем на Шумен е осветлението?
– Да, другият ни голям проект е свързан с обновяване на уличното осветление в Шумен. Успяхме да заделим 2 434 800 лв. Това са пари от общинския бюджет. Реконструкцията вече започна от Пети километър – там се полагат нови кабели, монтират се LED осветителни тела. Подменят се мантинелите по пътя, реновират се зелените пространства. Сигурен съм, че източният вход към града скоро ще добие нов вид, ще е светло и ще създава приятно чувство у всеки, който влиза в Шумен. Продължаваме по ул. „Марица“, покрай Томбул джамия и по бул.“Симеон Велики“ към изхода за Варна. Проектът ни включва и кварталите.
Вашите празнични пожелания към шуменци?
– Нека мъдростта, разбирателството и стремежът към по-добро бъдеще да ръководят нашите действия, защото с общи усилия, вяра и търпение всичко е постижимо. Искам да пожелая на шуменци здраве, весели празници, успешна нова година, просперитет и по-добри дни!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвантюристът Венцислав Илиев с планове за ново пътешествие в Скандинавия
Следваща статияЧестита Нова година!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here