дом Общество Любомир Христов: Изпращаме трудна година, белязана от COVID-19

Любомир Христов: Изпращаме трудна година, белязана от COVID-19

0
ДЯЛ

Изпращаме трудна и различна година, белязана от COVID-19. Пандемията ни наложи много ограничения. Болестта отне много човешки животи, но ни направи и по-състрадателни. Това заяви кметът на община Шумен Любомир Христов по време на последния за годината брифинг, който се проведе онлайн.
„Благодаря на всички шуменци, които участват в овладяване на кризата – лекари, учители, медицински сестри, ученици“, каза Христов. Той припомни, че още в първите дни от обявяването на извънредното положение през март, по инициатива на братята бизнесмени Красен и Жечко Кюркчиеви и Стопанската камара и фирми от региона бе подета благотворителната кампания „Помогни сега“. По набирателната сметка на инициативата до момента са постъпили над 440 000 лева. С порите са подпомогнати COVID секторите в областната болница.
Местната власт предприе и редица социални мерки за подпомагане на хората в най-тежко положение, като общата сума за дейностите е 3 312 000 лева. 300 души от общината ползват услугите на Социалния патронаж. Други 110 души получават ежедневно храна от Социалната трапезария, а още над 100 човека са включени в програмата „Топъл обяд“.
550 възрастни и хора с увреждания ползват услугата социален асистент. Средствата са по линия на Европейския социален фонд, а сумата е в размер на 1 200 000 лева.
През 2020 година започна и изграждането на социални жилища в Шумен. Двата блока се намират в квартал „Тракия“. Тази година бе пребазирана и Социалната кухня. Тя бе преместена от село Царев брод в модерна база в СУ „Трайко Симеонов“.
„Въпреки кризата, икономиката продължи да се развива“, отчете още кметът Любомир Христов. Той отбеляза, че Министерският съвет е отпуснал 1 200 000 лева за изграждане на довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк на Шумен. С парите ще се изгради кръгово кръстовище и ще бъде обновено уличното осветление в района.
Общината е получила и 2 109 000 лева за асфалтиране на отсечката от „детелината“ до фирма „Алкомет“.
С 389 000 лева от МРРБ бе решен и проблемът с водата на квартал „Мътница“.
Отпуснати бяха и пари за реконструкция на градския стадион „Панайот Волов“.
Правителството гласува 4 000 000 лева за обновяване на Хиподрума. „Всички суми са преведени по сметката на Община Шумен“, увери кметът и добави, че 1 400 000 лева ще получат детските градини „Братя Грим“ и „Щурче“ за изграждане на допълнителни помещения и физкултурен салон.
Местната власт получи и 804 000 лева за обновяване на спортна зала „Плиска“. Други 716 000 лева са отпуснати за изграждане на нов физкултурен салон на Трето основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен.
18 655 000 лева са влезли в местната хазна от външно финансиране.
През 2020 година Общината е изградила 11 нови детски площадки.
С 550 000 лева е изградено кръгово кръстовище и близо 100 парко места на улица „Петър Парчевич“ в Шумен.
С местно финансиране в момента се подменя уличното осветление по булевард „Симеон Велики“, след което ще започне обновяване и на уличните лампи по булевард „Ришки проход“. Също с пари на Общината бе ремонтиран пътят от село Васил Друмев до Шумен.
Около 1 020 000 лева е заделила местната администрация за реновиране на улици в Шумен. Още 514 000 лева са били дадени за обновяване на улици в селата на общината, а други 217 000 – за кърпежи на настилки.
Отпуснати били и 126 000 000 лева за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Строителните дейности вече започнаха, отчете кметът Христов. Избрани са и трите фирми, които ще извършат подмяната на довеждащия водопровод от язовир „Тича“.
Въпреки трудната година и множеството ограничения, местната администрация отчете и добра година в сферата на културата. След десетилетия усилия, през лятото на 2020 година Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ получи статут на паметник на национално значение. Над 30 поети участваха в Националния конкурс за лирика „Иван Пейчев“. Над 100 бяха участниците и в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия. Чествана бе 170-годишнината от създаването в Шумен на първия оркестър в България. Шумен бе домакин и на редица културни събития с участието на световно известни български музиканти – Минчо Минчев, Екатерина, Александър и Константин Владигерови и др.
Шумен бе домакин и на редица национални състезания от спортния календар на страната.
Бюджетната година е изпълнена на 88%. Несъбраните средства от местни приходи са в размер на около 1 600 000 лева.
Държавата е възстановила 106 000 лева местни приходи и други 195 000 лева за училищата в общината.
Предстои да започнат ремонтите на Младежкия дом и Летния театър в Шумен. За целта са отпуснати близо 5 000 000 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаловиха 17-годишен крадец на автомобил в Каспичан
Следваща статияЦената на водата в Шуменско се повишава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here