дом Култура Кристин Димитрова е новият носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“

Кристин Димитрова е новият носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“

0
ДЯЛ

Кристин Димитрова е новият носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“.
Писателката получава приза за стихосбирката си „Уважаеми пътници“.
Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ се връчва в Шумен на всеки две години. Това е нейното осмо издание.
Днес жури в състав проф. Михаил Неделчев, проф. Христо Трендафилов, проф. Добрин Добрев, литературният критик Иван Карадочев, поетите Борислав Геронтиев, Петър Чухов, Антонин Горчев и представителят на Община Шумен Десислава Златева определиха носителя на престижното отличие.

В тазгодишното издание на наградата участваха 36 автори. Журито бе единодушно, че това е най-силният конкурс до момента. След предварително гласуване до финалния тур на конкурса бяха допуснати 13 автори. При днешното журиране стихосбирката на Кристин Димитрова „Уважаеми пътници“ получи шест гласа. След нея с пет гласа останаха Тони Телаллов и Йордан Ефтимов. Четири гласа взе и поетът Мартин Спасов. Тримата ще получат грамоти, което се случва за първи път в историята на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“. Стихосбирките на тримата автори са изключително добри и заслужава да бъдат отличени, бе категоричното мнение на журито.
Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ ще бъде връчена на специална церемония в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ на 16 декември от 17.30 часа. Победителят ще получи левовата равностойност на 1 500 евро, осигурени от Община Шумен, плакета „Ангелско перо“ изработен от художника Валерий Желязков и грамота.
Снимка: ploshtadslaveikov.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДесетима протестираха в Шумен срещу новия Закон за социалните услуги
Следваща статияПрогнозата: Безснежен и топъл декември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here