дом Политика Красимир Вълчев: Целта на ГЕРБ е 5% от брутния вътрешен продукт да...

Красимир Вълчев: Целта на ГЕРБ е 5% от брутния вътрешен продукт да се дават за образование

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Целта на ПП ГЕРБ през идните четири години е 5% от брутния вътрешен продукт да се заделят за образование. Препотвърждаваме образованието като основен приоритет на нашата партия. Увеличихме финансирането в сектора от 3.6% от брутния вътрешен продукт на 4.5%, като целта ни е то да достигне 5% в следващите няколко години. Това заяви водачът в листата на ПП ГЕРБ в 30-и Многомандатен избирателен район (МИР) Шумен Красимир Вълчев по време на онлайн среща с директори и учители от региона. В дискусията взеха участие стотици педагози, детски учители, специалисти от центрове за личностно развитие от Шуменско.
Вълчев подчерта, че по време на управлението на ГЕРБ учителските заплати са сред най-високите в страната към момента и достигат до 124% от нивото на средното възнаграждение у нас. „Това върна интереса на младите хора към професията. Сега за едно учителско място има два пъти повече кандидати. Успехът на желаещите да станат учители също рязко се повиши“, заяви Вълчев и добави, че заплатите в сферата на образованието растат най-бързо, а целта е нивото на средното възнаграждение да достигне 125% от средното за страната. Един от най-успешните министри на образованието подчерта още, че в последните години правителството е отпуснало около 2 милиарда лева за развитие на тази сфера.
„В следващите години сме предвидили повече пари за ремонт на училища и кабинети. Всички сгради ще бъдат санирани, навсякъде ще създадем STEM центрове. Амбицията ни е да ремонтираме всички училищни дворове и навсякъде да реновираме, а където няма да изградим, спортна площадка“, обясни водачът на листата на ПП ГЕРБ за Шумен. Той добави, че ще се работи за по-достъпна среда в училищата, а също и за изграждане на площадки за безопасност на движението.
Вълчев посочи още, че Шумен е добър пример за привличане на инвестиции. „Предстои ни време на нови дигитални трансформации. Технологиите навлязоха в учебния процес и техния дял ще става все по-голям. Предвиждаме да въведем фронтално електронно обучение. Предвижда се всеки учител да има електронно устройство. Предстои изграждането на облачни структури. В тях всеки ученик ще има електронна раница, където ще се съхраняват всичките му резултати в процеса на обучение от 1 до 12 клас. Закупуваме софтуер, който ще позволи на учителите сами да правят уроци, като системата ще влезе в действие до няколко годни“, уточни Вълчев и припомни, че всички училища в страната вече разполагат с безжичен интернет. Децата ще получават персонални уроци по предмети, където са показали по-слаби резултати.
Сред приоритетите в сферата на образованието на ПП ГЕРБ той посочи промяна в изпитните процедури, като ще се акцентира повече на уменията на учениците. Повишаване на средствата за приобщаващо образование и повече ресурсни учители също е сред акцентите на ПП ГЕРБ. От партията работят по финансиране на програми за работа с родители. „Ако 20% от децата не посещават училище поради бедност, цялото общество няма да живее добре. Трябва да се пресече неграмотността и предаването й от поколение на поколение. Преди децата от някои малцинства оставаха в училище най-много до 8-ми клас. Днес вече учат до 10-и клас. Премахването на таксите за детска градина също е сред приоритетите ни. За тази цел сме заделили 25 000 000 лева“, поясни Красимир Вълчев и бе категоричен, че ако данъците в страната бъдат вдигнати, това ще доведе до срив в IT сектора. „Идеята за повишаване на данъците е на нашите опоненти, но това мигновено ще доведе до загуба на компютърни специалисти, защото те ще отидат да работят в чужбина. IT индустрията в България в момента генерира по-високи приходи от тези в туризма. Ние не може да си позволим подобни мерки, които ще доведат до такива загуби“, подчерта Вълчев.
На онлайн срещата присъстваха още евродепутатът от ПП ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов. Той поздрави учителите в област Шумен за бързото преминаване в електронна среда на обучение и определи реакцията на педагозите като подвиг. „Професията учител стана атрактивна за много млади българи. Сигурността, която дава бранша привлича младите специалисти. На България са нужни образовани хора“, категоричен бе Адемов.
Водещ на онлайн дискусията бе третият в листата на ПП ГЕРБ за 30-и МИР Шумен Димо Георгиев. В срещата се включи и Роска Петрова, която е на девето място в кандидат-депутатската листа на партията в региона.
След първия модул срещата премина в дискусия, при която педагозите имаха възможност да задават своите въпроси директно към Красимир Вълчев.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБСП на срещи с шуменци: Увеличаване на доходите, подкрепа за семействата и преизчисляване на всички пенсии!
Следваща статияНехрибан Ахмедова – една от силните дами на ДПС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here