дом Култура Красивата цигуларка Зорница Иларионова и Симфониета – Шумен ще зарадват почитателите на...

Красивата цигуларка Зорница Иларионова и Симфониета – Шумен ще зарадват почитателите на класическата музика

0
ДЯЛ

На 21 септември /четвъртък/ Симфониета – Шумен представя многообещаващата цигуларка Зорница Иларионова. Възпитаничката на Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид и носител на специална награда, получена от Нейно Величество Кралица София, ще представи в Шумен Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Хенрик Виенявски. Това произведение е специално за младата цигуларка, тъй като с него тя достига до финала на XIII Международен конкурс за цигулка на името на композитора в Полша. Под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат още Военен полонез в ла мажор от Шопен, елегантния Валс от операта „Фауст“ на Гуно и сюитата „Пелиас и Мелизанда“ от Форе. Концертът ще започне в 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София в класа по цигулка на Благородна Танева и Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид при проф. Захар Брон. Понастоящем е студентка в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен.
Носител е на редица награди в национални и международни конкурси като: „Недялка Стоименова“, „Панчо Владигеров“, „Добрин Петков“, „Млади виртуози“, „Канети“, „Анталия“, „Васко Абаджиев“, I Национален конкурс по цигулка „Варна“ през 2015 година. Изнася успешни концерти в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Братислава, Берн, Любляна, Интерлакен, Солун, Белград и в редица международни фестивали като „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Владимир Спиваков“ в Москва, „Musica Mundi“ в Белгия, „Mozarteum“ в Залцбург, камерен музикален фестивал в Бьолен, Германия, „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Аполония“ в Созопол, „Лауреатски дни Катя Попова“ в Плевен, „Evmelia“ в Гърция, „Европейски музикален фестивал“ – София. Работила е с музиканти като проф. Захар Брон, проф. Минчо Минчев, проф. Таня Бекер-Бендер, проф. Борис Гарлицки, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле, проф. Доналд Вайлерщайн, проф. Олег Кръса, проф. Игор Петрушевски, Иври Гитлис, Светлин Русев, Вадим Глузман, Мидори и много други. Зорница Иларионова става лауреат на конкурс, организиран от Фондация „Йордан Камджалов“.
През 2014 г. е наградена от Нейно Величество Кралица София в кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Испания с наградата „Най-добър цигулар в класа по цигулка на проф. Захар Брон“. През септември 2015 година е финалист на XIII Международен конкурс за цигулка „Хенрик Виенявски“ в Полша.
Зорница Иларионова получава наградата „Кристална лира“ за 2015 година в номинацията за Млад изпълнител заедно с пианиста Асен Танчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГладът и… седемте козленца
Следваща статияВнимание, шофьори!Промени в движението за фестивала “Доблест и слава”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here