дом Здраве Край на грипната ваканция в Шуменско

Край на грипната ваканция в Шуменско

4
ДЯЛ

От 12 март започват нормални учебни часове в област Шумен. Това обяви днес директорката на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова по време на извънредно заседание на здравната комисия към Общински съвет. Тя информира, че се наблюдава спад в броя на болните от грип и други респираторни заболявания.
На извънредното заседание присъства и кметът Любомир Христов
„Към момента в нашата община няма положителни резултати за коронавирус“, успокои зам.-кметът д-р Светлана Маркова.
Международният шофьор е с отрицателни резултати.
Относно снабдяването на личните лекари с предпазни средства най-бързият начин бил сами да си ги закупят, а не Общината. Фамилните лекари били еднолични търговци. Плюс това вече ги имало в някои аптеки. И цената била нормална.
Няколко групи въпроси постави на вниманието на Общинския кризисен щаб в Шумен председателят на постоянната комисия по „Здравеопазване и социална политика“ д-р Ивайло Петров.
Д-р Петров попита коя е институцията която ще контролира движението на рисковите групи пациенти – възрастни хора с повече заболявания? В момента това движение не е ограничено, а това са преболедували пациенти, които се явяват на контролни прегледи.
Общопрактикуващите лекари молят за съдействие от щаба за снабдяване със средства за лична защита и препарати за дезинфекция. Личните лекари се интересували какво е тяхното работно време в създадената кризисна ситуация. Как ще го отчитат, тъй като в момента работят извънредно?
Д-р Петров смята, че трябва да има яснота от къде хората да получават официална информация. Според него е редно източниците да бъдат общинският и областният кризисен щаб.
Той се опасява от настъпване на ситуация „Бог високо, цар далеко“ и апелира за ясни указания какво да правят хората, с цел предпазване от инфекция.
Председателят се обяви срещу предаването на информация от журналисти и медии, тъй като стават грешки.
Отговорът на въпроса за движението на контингента от възрастни рискови пациенти е в Здравната каса, тъй като по клинични пътеки се изискват контролните прегледи, категорична бе д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ Шумен и член на общинския кризисен щаб.
Тя смята, че ако е необходимо ще се наложи създаването на изнесени кабинети.
Беше поставен и въпросът редно ли е ресторанти и други заведения да работят спокойно и да приемат клиенти в кризисната ситуация. Дали да ги затворят или не обаче решението било на собствениците. А не на длъжностни лица от Общината или Областна управа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЯсни са резултатите от 8-те проби за коронавирус
Следваща статияОтлагат разглеждането на дела в открити съдебни заседания в Шумен

4 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here