дом Общество КПКОНПИ откри конфликт на интереси при председателя на УС на СИДП

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при председателя на УС на СИДП

0
ДЯЛ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Бейзат Садък Яха – председател и член на управителния съвет на „Североизточно държавно предприятие“. Това съобщиха от Комисията.
Производството е образувано след медийна публикация от 1.08.2020 г., според която той е декларирал в имуществената си декларация вземане в размер на 162 800 лв., на основание сключен договор за заем с „Еколес Венец“ ЕООД, като впоследствие дружеството е придобило от ловно стопанство „Паламара“ /в състава на държавното предприятие/ парцел от 12 дка, с три масивни сгради, за 83 200 лв. Твърди се, че Бейзат Яха /кредитор на дружеството/, като председател на управителния съвет на „Североизточно държавно предприятие“, е дал съгласие за тази продажба.
Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.
За Бейзат Яха конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – това се твърди в медийна публикация и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНационален събор на ретро автомобили „Москвич“ в Шумен
Следваща статияОсветяването на графитите в Шумен ще струва близо 15 000 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here