дом Общество Комисия бистри съдбата на минералния извор край Мараш

Комисия бистри съдбата на минералния извор край Мараш

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

След дълга дискусия, Временната комисия за разработване на предложения и наредби за рационалното използване на водата от минералния извор край село Мараш, не взе конкретни решения. В началото на срещата зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова раздаде на присъстващите папка с документацията за водоизточника.
Община Шумен има разрешително за ползване на извора за 25 години. То обаче е издадено през 2011 година и вече десетилетие местната управа прави опити да се пребори с възможните ограничения и строгите изисквания за експлоатация на лековитата вода. През 2017 година бе направено пробно водочерпене. Тогава водата е показала завишена радиоактивност поради по-високото съдържание на радон. Той обаче е в рамките между 70 и 77 бекерела при нужни 180, за да бъде обявена за вода с радиоактивни свойства. През 2018 година се прави второ пробно водочерпене, а следващата 2019 са изследвани балнеологичните свойства. Резултатите показват, че водата е полезна за широк спектър от заболявания. Издадено е 5-годишно разрешително за ползване с лечебна цел. Позволява се да се направи чешма за обществено ползване. По време на двете обследвания се прави анализ на състоянието на сондажния кладенец.
„Трябва да решим за какво точно искаме да ползваме минералния извор. За медицински цели или за промишлени, а защо не и за двете едновременно. Добре е водата да се ползва за балнеология, защото е подходяща за много заболявания“, заяви д-р Светлана Маркова.
Красимир Костов, който е и бивш кмет на Шумен бе категоричен: Развитието на извора минава през жестоки разрешителни. Задължително е на извора да се изгради пречиствателна станция, а само проектът за нея е над 4 000 000 лева. Изисква се водите да се заустват в канализацията на Мараш, а селото вяма канализационна система. За нея са необходими поне още 32 000 000 лева. Много бизнесмени купуваха и продаваха земите около извора, точно по тази причина. Добре е да се търси външно финансиране на проект, посъветва Красимир Костов и припомни, че при неговото управление двама професори от БАН са направили експертна оценка на състоянието на водоизточника.
Съветникът Иван Йонков предложи отново да се потърси мнението на професионалист, за да прецени какъв потенциал има водоизточника. По време на дискусията стана ясно, че водата при пробните водочерпения е била с температура между 60 и 67 градуса. Сондъжът е с дълбочина над 1 500 метра. Оказа се че това е голямо подземно езеро с минерална вода, което се простира на територията между Велики Преслав, Шумен и Нови пазар. При замервания преди години се оказало, че сондаж е възможен и при сметището в Шумен, а температурата на водата достигала до 100 градуса по целзий, което я прави идеална за промишлени нужди.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоздравление от кмета на община Върбица инж. Мердин Байрям за Рамазан Байрам
Следваща статия506 нови случая на COVID-19 у нас, в Шуменско са 7

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here