дом Други Комисията по култура предлага промени в статута за наградата на името на...

Комисията по култура предлага промени в статута за наградата на името на Иван Пейчев

0
ДЯЛ

Съветниците изнесоха скандални факти при избора на ръководства на две шуменски читалища. Те съобщиха, че се стигнало даже до „физически сблъсък и меле“ в най-старото читалище „Добри Войников“

Промени в статута за наградата на името на поета Иван Пейчев ще предложи на следваща сесия на Общинския съвет Постоянната комисия по култура и вероизповедания.
Промените ще бъдат относно състава на журито и финансовите измерения на отличието, стана ясно на днешното заседание на комисията.
Настоящият статут бе приет през 2014 година от предишното ръководство на Общината.
Запазва се присъствието в журито на Съюза на българските писатели. Две от позициите им да бъдат заети от последните двама носители на наградата. Това са поетът Борислав Геронтиев и Петър Чухов, предложи проф. Добрин Добрев, член на журито от Шуменския университет от самото създаване на конкурса.
Новото е председателят на журито вече да не бъде от Писателския съюз, а от Дружеството на шуменските писатели.
„Общината остава с една позиция, дотолкова да контролира честността на процедурата. Трябва да бъде чут гласът на творците“, обясни проф. Добрев. Писателският съюз пак ще има мнозинство. Ние не отнемаме нищо от Съюза с тази промяна не се опитваме да ги ограничим, категоричен бе той. Идеята е да не допускаме повече скандали, уточни Добрев.
Според него не може един творчески съюз да диктува на Общината как да си дава парите за култура.
Стойността на наградата от 3000 лева да стане 2 000 лева, е друго предложение. А хиляда лева да бъдат разпределени като хонорари на оценяващите.
Промените ще бъдат внесени за обсъждане на следваща сесия на Общинския съвет.
Дебат сред съветниците провокира докладната за присъждане на званието „Почетен гражданин на Шумен“ на проф. Христо Трендафилов.
Според проф. Добрев Трендафилов е сериозен учен от национален мащаб и заслужава оценка.
Председателят на комисията Венцислав Венков смята, че в процедурата по номинирането на кандидатите трябва да се постигне обществен консенсус. В конкретния случай зад кандидатурата на професора заставала само една катедра от шест души. А университетът отсъствал от процедурата. А ректорът научил от медиите за номинацията.
Проф. Добрев заяви, че ректорът ще погледне човешки на нещата. А той си спомнял за абсурден случай с номинацията на проф. Игнатовски за Почетен гражданин.
Съветниците изнесоха скандални факти при избора на ръководства на две шуменски читалища. Те съобщиха, че се стигнало даже до „физически сблъсък и меле“ в най-старото читалище „Добри Войников“. Имало съмнения за финансови нарушения. И то този въпрос не работели на този етап компетентните органи. А с преизбирането на старото ръководство имало опит нередностите да се прикрият.
Срамно е, читалище в което се е родила културата, нещата да се решават в прокуратурата, заяви Венцислав Венков.
За 24shumen.com директорът на Дирекция „Култура“ Десислава Златева заяви: Сигналът в прокуратурата е внесен от членове на Общото събрание на Читалището. Не от Общината. Не съм запозната със съдържанието на сигнала. Иска се проверка относно редовността на проведения избор на ръководство. Има твърдения, че е събиран членски внос извън сроковете.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОкръжната прокуратура във Варна започна проверка по случая с търсения за изпълнение на влязла в сила присъда Николай Георгиев
Следваща статияТриножката в действие: „Късметлия“ се сдоби с фиш за 400 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here