дом Култура Комисията по култура: Отнетата награда на Община Шумен заради плагиатство, е огромен...

Комисията по култура: Отнетата награда на Община Шумен заради плагиатство, е огромен скандал

0
ДЯЛ

Нов статут на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ прие на заседание постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания. От 3 000 лева досега, стойността на наградата вече ще бъде 2 000 лева. Разликата от 1 000 лева е за възнаграждение на журито.
Комисията предлага на Общинска администрация да намери финансови възможности за поддържане на отличието с паричен еквивалент – 3 хиляди лева.
Отнетата награда на Община Шумен заради плагиатство за плакат на Международния исторически фестивал „Доблест и слава 2017“ председателят на комисията Венцислав Венков определи като голям скандал и трябва да се направи разследване, което да установи кои са виновните лица и как е възложена поръчката.
„Това е прецедент. Аз не знам да са обявили такава голяма община като шуменската, в плагиатство. Да копираш една детска играчка и да я поставиш в плакат, който кандидатства на национален конкурс“, заяви Венцислав Венков. Той даде пример – да кандидатстваме в конкурс на Министерството на транспорта с разказа „Дядо Йоцо гледа“ защото старецът гледал локомотив. Той си позволи в този контекст да цитира един виц „Болката е малка, срамът е голям“.
Венков поиска от представителя на отдел „Култура“ да изясни как се е случила срамната история. Съветникът визира мнението на художници от Експертния съвет, които възроптали за това поръчките да се възлагат само на една единствена фирма.
Десислава Златева опонира, че са изпратени покани чрез медиите и до други фирми за големи събития. Такава била практиката. Тя нямала обяснение как се е появил въпросният плакат за конкурса. И нищо не знаела. Инициативата по неин бегъл спомен за плаката била на Клуб „Традиция“. Предложили няколко варианта с графики и снимки на Шуменската крепост, зелен фон. Било спазено изискването да има повече динамика и символика. Колкото до възлагането на поръчката за изработката на плаката, това е станало устно. Според Златева, ако в Общината е имало отдел, който да се занимава с изработката на рекламни материали нямало да се стигне до това положение.
Тя заяви, че на заседанието не може да се обсъжда правната страна на нещата. И никой не е подготвен да говори за Закона за авторското право.
„Наградата е взета. Това е моралната страна“, каза Златева.
„Става дума за една голяма глупост“, категоричен бе проф. Добрин Добрев.
Съветници препоръчаха да бъдат взети мерки, за да не се достига до „такова срамно положение“.
Припомняме, че наградата бе дискредитирана заради участие на Община Шумен с плакат с незаконно ползвана авторска рисунка от интернет, без предоставяне на доказателства за авторски права върху изображението при наличието на жив автор – художникът на копираната рисунка на художника Джузепе Рава (Giuseppe Rava- Crusder Кnights). Участникът в конкурса – Община Шумен, е подведен от рекламната агенция на която е възложил изработването на плаката за Международния фестивал „Доблест и слава”, в област извън неговите компетенции. Рекламната агенция представила за изработен от нея плакат – плагиатско копие на рисунката на Giuseppe Rava, е получила заплащане от община Шумен за това, без да посочи името на автора на плаката или да докаже съавторство с носителя на авторския продукт.
На снимката: Плакатът
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтличници! Наградиха 13 първенци от Випуск`2018
Следваща статияЛюбомир Христов: 24 май е символ на достойнството и самочувствието на българите