дом Общество Коментарът на 24rodopi: „Възродителен процес“ vs. „Гурбетчийски процес“ – жертвите на икономическия...

Коментарът на 24rodopi: „Възродителен процес“ vs. „Гурбетчийски процес“ – жертвите на икономическия геноцид

0
ДЯЛ

Сердар от България загина при ужасяваща катастрофа в Коледната нощ на магистрала в Германия…

***

„Възродителният процес“ в тоталитарна България изгони стотици хиляди български граждани в Турция. Това бяха хора с отлично образование, познания, компетенции и възможности, които също бяха в основата на икономическия подем на Турция…“.
Думи на професор в южната ни съседка.
„Ако не бе „Възродителният процес“, в България можеше да има президент от турския етнос“-думи на политик отвъд южната ни граница, спестил факта, че всички с двойно гражданство могат да гласуват в България…

***

„Знаете ли колко млади хора от нашето село починаха в Западна Европа, докато работят там? Виждали ли сте как паяк изсмуква жертвата си в паяжината? Това се случва с нашите хора в чужбина. Изцеждат ги докрай. Само работа и работа. Млади хора губят живота си от инсулти и инфаркти. Къщите им остават недостроени у дома“.
Думи на възрастен жител на родопско село. Те се потвърждават и от друг родопчанин, на около 60 километра от това населено място. В черната статистика на селото и региона му попадат десетки починали гастарбайтери зад граница.

***

Декември е месец на равносметката. В края на годината се отбелязват и жертвите на „Възродителния процес“, в памет на всички онези, които въстанаха срещу насилствената смяна на имената, на прогонването от родните им жилища.

***

„Възродителен процес“ срещу „Гурбетчийски процес“. И докато за единия е виновна една партия с тоталитарния й подход в управлението, то за другия – всички метастази, пръкнали се за 30 години от онази, същата партия.
При втория процес обаче няма паметници, няма венци и цветя за жертвите. За тях има статистика – по колко са пратили към родината в рамките на година, и колко са загинали, докато претворят еврото си в изграждането на същата тази Родина, която ги изгони…
Страшният процес, за който са виновни всички породи политици в последните 30 години и за който никой не обелва дума, камо ли да изпитва вина…

На колажа: Пустите къщи, строени с гурбетчийско евро. Паметник на протест срещу „Възродителния процес“
24rodopi.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменски легенди на информатиката събира на рождения си ден Бисерка Йовчева
Следваща статияОблачно ще бъде днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here