дом Общество Кметът Христов преряза лентата на обновеното СУ „Трайко Симеонов“

Кметът Христов преряза лентата на обновеното СУ „Трайко Симеонов“

0
ДЯЛ

На тържествена церемония днес кметът на Шумен Любомир Христов преряза лентата на основно обновеното СУ „Трайко Симеонов“. На събитието присъстваха депутатът д-р Румен Генов, областният управител проф. Стефан Желев, зам.-кметове, директори на учебни заведения.
СУ „Трайко Симеонов“ е ремонтирано по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в Шумен“. Проектът включваше основен ремонт на още три училища в града – СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“ и Начално училище „Илия Блъсков“.
Общата стойност на проекта бе 13 041 080 лева. Той бе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие – 10 812 918 лева. Националното финансиране бе на стойност 1 908 162, а съфинансирането от страна Общината надхвърли 300 000 лева.

Дейностите по проекта включваха полагане на нови подови настилки, подмяна на дограма, саниране на сградите, основен ремонт на покривите, ново оборудване, изграждане на рампи за деца и хора с увреждания, ремонт на дворовете на четирите учебни заведения, поставяне на нови кошчета и пейки.

Най-много пари бяха вложени в обновяването на СУ „Трайко Симеонов“ – над 4 500 000 лева. Там бе изграден и асансьор.
С около 3 000 000 лева бе реновирано СУ „Васил Левски“, още толкова бяха дадени и за ремонта на СУ „Панайот Волов“, а 1 000 000 лева получи Начално училище „Илия Блъсков“.
Мащабните ремонтни дейности започнаха през май миналата година и вече са приключили и в четирите училища.
Кметът Любомир Христов благодари на директорите на училищата за проявеното разбиране, защото голяма част от дейностите бяха извършени в учебно време.
„Вярно е в хода на ремонта имаше някои проблеми, на те бяха отстранявани своевременно. В рамките на гаранционния срок фирмите-изпълнителки ще отстраняват появилите се дефекти за собствена сметка“, категоричен бе кметът Любомир Христов. В приветственото си слово по време на церемонията градоначалникът призова да се съхрани и опази построеното.

От името на училището Кметът Любомир Христов, зам.-кметът Боян Тодоров и представител на фирмата изпълнител на ремонта в СУ „Трайко Симеонов“ получиха плакети „Строител на бъдещето“.
Омбудсманът на Шумен Иван Капралов, който е и член на Обществения съвет към учебното заведение припомни, че преди време директорите на школа в града само са мечтали за подобни мащабни ремонти. „Тогава всички искаха Общината да ремонтира по нещо. Тези 13 000 000 лева вложени за обновяването на четирите училища са голямо постижение“, заяви Капралов и похвали местната власт за положените усилия.

Благодарност към кмета Любомир Христов, екипа му и строителите отправи и директорката на училището Галина Сакарова. „Тук става въпрос за благото на много деца, за големи очаквания на родителите. Благодарим ви“, каза Сакарова.
Тържествена литургия отслужи отец Димитър. В думите си към присъстващите той подчерта, че в последните години образованието и възпитанието на децата е приоритет на държавната власт. “Само с образовани и възпитани хора обществото ни ще се развива. Мисията на учители и родители е да насочват децата към изконните човешки добродетели. Едно е наука, друго е мъдрост. Нека бъде благословен трудът на учителите“, каза пред присъстващите духовникът.
Общият брой на децата в четирите обновени училища в Шумен е 4 000.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия16 800 лева дава държавата за ремонт на военни паметници в областта
Следваща статияГолям пожар в Шумен! Горят гуми на Колодрума (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here