дом Общество Кметът Христов: Пари за подмяна на водопровода има, спешно е нужен анализ...

Кметът Христов: Пари за подмяна на водопровода има, спешно е нужен анализ за състоянието му

0
ДЯЛ

До петък, 24 януари, ВиК-Шумен трябва да изготви анализ за актуалното състояние на довеждащия водопровод от язовир „Тича“, който да се внесе в екоминистерството. Това оповести днес на среща по проблема с водата кметът на Шумен Любомир Христов. На срещата присъстваха главният инженер на Водното дружество Тодор Стойков и инженер Галин Ганчев, областният управител проф. Стефан Желев, зам.-кметът Боян Тодоров и кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.
Кметът Любомир Христов уточни, че по негова покана в събота в района на авариите е бил новият министър на МОСВ Емил Димитров. Двамата са разговаряли и министърът е уверил, че пари за подмяната на водопровода и възстановяване на алтернативните водоизточници ще бъдат отпуснати. „Реално парите ги има. Нужно е в най-кратки срокове да се изготви анализът за състоянието на водопровода и сондажните кладенци“, обясни Любомир Христов. Необходимите средства са по Оперативна програма „Околна среда“ и на 70 000 000 милиона лева.
На срещата стана ясно, че изграждането на новия довеждащ водопровод ще отнеме около 2 години. ВиК обаче не разполага с хидрогеолози, които трябва да обследват състоянието дълбокосондажните кладенци, за да установят възможно ли е съоръженията да се ремонтират и отново да влязат в експлоатация. Знае се обаче, че кладенците са общо 12 на брой и те могат да осигурят 1/3 от потреблението на Шумен.
Проектът за нов водопровод и ремонт на дълбоките сондажи е готов. Обявена е обществена поръчка за изпълнител на дейностите. Остава да се подпише договорът с Оперативната програма. За момента спънка в процеса се оказва не доброто финансово състояние на ВиК-Шумен. Стана ясно обаче, че чрез новият ВиК-Холдинг държавата ще покрие дълговете на дружеството, което ще даде зелена светлина за реализиране на проекта. „Надяваме се до края на годината строителните дейности да започнат. Нямаме време за губене, ако искаме да обновим инфраструктурата“, категоричен бе зам.-кметът Боян Тодоров.
Областният управител проф. Стефан Желев припомни, че в момента обемът на язовир „Тича“ е 50 000 000 кубика до достигане на санитарния минимум. В момента месечното потребление на вода от язовира е около 4 000 000 кубика. При поредна суха зима имаме готовност да поискаме да се спре водоподаването до предприятия, които могат да се захранват от собствени източници, заяви той.
ВиК-Шумен е започнало монтирането на водомери във всички предприятия в града. Поставят се и спирателни кранове.
Кметът на Велики Преслав Янко Йорданов поиска ВиК да посочи варианти за алтернативно захранване на старопрестолния град с вода.
По време на големия ремонт на довеждащия водопровод са отстранени общо 33 аварии в района на местността „Сусурлука“ край „Дивдядово“, при разклона за село Хан Крум, около Велики Преслав, село Миланово и „Боаза“ край Търговище. Междувременно екипите са ремонтирали и други по-малки повреди. От началото на септември миналата година до средата на януари тази година, групи на ВиК ежедневно са обхождали трасето на водопровода и са набелязвали проблемни участъци.
Кметът Любомир Христов поиска от ВиК да обезпечи трасета за достъп до тръбата, за да се спести време при аварийни ремонти, както и екипи, които да се грижат за довеждащата тръба, за да не се стига до продължителни спирания на водата.
Инженер Галин Ганчев уточни, че още след голямата авария на 22 октомври миналата година, са започнали разчиствания на трасета, а под налягане са отстранени 10 теча. Екипите на ВиК работят експедитивно, но водопроводът е стар и амортизиран и непрекъснато аварира. Загубите на вода по трасето само в Шумен са 80%. По тази причина изграждането на ново съоръжение е абсолютно належащо.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАгресивен шуменец спретна семеен скандал, удари полицай
Следваща статияНАП: Няма да има удължаване на срока по Наредба Н-18

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here