дом Общество Кметът Христов към шуменци: Съпричастността и добрата енергия ще ни помогнат да...

Кметът Христов към шуменци: Съпричастността и добрата енергия ще ни помогнат да преодолеем кризата

0
ДЯЛ

Кампанията “Помогни сега” обедини много хора в помощ на институциите с най-голяма отговорност в борбата срещу коронавируса. Болниците, лекарите, сестрите поемат отговорността за живота ни и трябва да бъдат подготвени, за да не се налага да избират кого да спасяват. Изминалите седмици ни показаха, че солидарността може да събере заедно големия бизнес, хора с по-големи и по-малки възможности. Сред тях са и шуменски младежи, които живеят и работят в чужбина, но са решили да ни помогнат да се справим с това предизвикателство. А опасността може да застигне всеки от нас, наши близки или съвсем непознати хора. В този смисъл смятам, че съпричастността и добрата енергия, които се отключиха, ще ни помогнат да преодолеем кризата. Може би това е най-важното нещо, които се случи през последните две седмици.
На този фон смятам за неуместни някои от емоциите и упреците към администрацията, които коронавирусът изкара в публичното пространство. Бих искал да напомня, че МБАЛ е областна болница. Независимо от това всяка година Община Шумен заделя по 100 000 лева от бюджета си за закупуване на медицинска апаратура. През 2020-та ще финансираме наложителния основен ремонт на болничната аптека. Благодаря на кметовете на другите общини, които обявиха, че също ще помогнат на най-голямото здравно заведение на територията на областта. Но предложенията към нас да похарчим колкото се може повече средства в момента не ми се струват особено разумни. Да бъдем по-конструктивни и да мислим в една посока, когато имаме да решаваме ежедневно множество проблеми. Ние не знаем, а и никой не е наясно какво точно предстои и докога. Разсрочването на данъчните плащания, отмяната на търговете, невъзможността да се извършват в пълен обем различните дейности води до ограничаване на средствата, които постъпват в общинския бюджет. Затова и харченето на парите трябва да бъде с мярка и загриженост за бъдещето.
И накрая, отново се обръщам към всички наши съграждани да спазват наложените мерки. Също и към възрастните – моля останете си вкъщи. Така ще ни помогнете да се справим с разпространението на заразата. Има кой да се погрижи за вас. Вашите близки, децата ви, социалните работници и доброволците ще ви помогнат. Най-важното сега е да опазим живота и здравето на хората. Спазвайте карантината, ако сте имали рискови контакти или се завръщате от чужбина. Отговорното спазване на правила също е проява на съпричастност.

Любомир Христов
кмет на община Шумен

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПогнаха още четирима, нарушили домашната карантина
Следваща статияУдължават противоепидемичните мерки до 12 април

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here