дом Общество Кметът Христов: БСП да каже кой „кон“ печелеше обществените поръчки при тяхното...

Кметът Христов: БСП да каже кой „кон“ печелеше обществените поръчки при тяхното управление

0
ДЯЛ

„На брифинга на БСП, на масата присъства човек, който участва в големи обществени поръчки. По негово време един и същи „кон“ печели 25 обществени поръчки на много висока стойност, санкциите по тях са големи. Иван Иванов да внесе питане в прокуратурата и за него“, влезе ребром в темата кметът на Шумен Любомир Христов, който опроверга обвиненията, че общинска администрация прави нагласени обществени поръчки и с предизвестен печеливш. Нападките бяха отправени вчера от актива на местната структура на БСП, като бе заявено, че „харманът се вършее от един кон“.
„Безкрайно съм разочарован от подобни изказвания. Вършеенето на хармана от един кон остана в миналото. От три години Шумен се превърна в строителна площадка. Строят се предприятия, жилищни блокове. В сферата на строителството работят над 2 000 души и въпреки това, има недостиг на кадри“, коментира зам.-кметът по строителство Боян Тодоров. Той посочи, че в периода от 2016 година до началото на 2019 година, в Шумен са влезли общо над 72.5 млн. лева за строителство, а на обектите има работници от Молдова, Румъния и Гърция.
„Обвиненията на БСП целят единствено да спрат развитието на Шумен. Зала „Арена Шумен“ е трън в очите на опозицията. Спечелихме една международна и една национална награда за сградата. Това БСП не могат да преглътнат и няма как да не го опошлят и принизят. Вярвам, че шуменци имат памет и ще помнят какво е построено при управлението на кмета Любомир Христов. Какво от построеното в предния мандат помнят хората?“, заяви Боян Тодоров и добави, че говоренето против строителите е демотивиращо. Тодоров припомни, че в санирането на блоковете в Шумен са участвали общо 27 фирми. От тях само 3 са били външни и те са спечелили 4 обществени поръчки.
„Няма как малки фирми да участват в големи поръчки. Те не разполагат с необходимата техника и финансов ресурс“, уточни кметът Любомир Христов и добави, че при предходните управляващи са наложени санкции по всичките 25 обществени поръчки, а наложените корекции са за милиони. „По обществената поръчка за благоустройството на Дивдядово се наложи да възстановим цялата сума“, коментира още кметът Любомир Христов и добави, че за много поръчки от предшествениците му санкциите са дошли по време на неговото управление. Най-честите нарушения на предишния екип били неправомерно съкращаване на срока за получаване на оферти, съмнения за дискриминация при подбора на фирми, твърдение за представяне на неверни документи.
„Реагирали сме по единствения правилен начин. Правили сме възражения до контролиращия орган и сме подавали жалби в съда“, уточни зам.-кметът Росица Антонова и добави, че по този начин са паднали финансови корекции за няколко милиона лева по проекти от предходното управление на Шумен.
По проекта за водния цикъл на Шумен кметският екип на БСП прави 9 обществени поръчки. От тях 5 са с наложени финансови корекции. „Неуредиците с възстановяване на уличните настилки след ИСПА помнят всички“, коментира още Росица Антонова.
От 2016 година до края на януари този година кметският екип на Любомир Христов е сключил 368 договора по 229 обществени поръчки. Наличните данни показват, че при двата мандата на Красимир Костов обществените поръчки са 129.
Депутатът от ГЕРБ Димитър Александров също присъства на срещата и подкрепи кметския екип на Любомир Христов и подчерта, че сегашното управление е много по-добро от предходното. Той припомни, че когато ГЕРБ спечелиха местните избори, те поеха хазната, която беше на минус 35 млн. лева, а в шкафовете са седели празни папки само с имената на проектите. Димитър Александров уточни, че до момента от местната хазна са върнати 26 млн. лева от наследените задължения. „В крайна сметка в цялата страна опозицията се надига срещу управляващите. Тази година предстоят избори за европарламент и местен вот“, коментира Димитър Александров.
В края на срещата кметът Любомир Христов призова депутатът от БСП Иван Иванов да назове фирмата, за която се правят обществените поръчки в мандата на сегашното управление, а също и да оповести името на фирмата, която печелеше заданията при управлението на левите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицейски шефове на срещи с жители на отдалечени села
Следваща статияНова система: Въвеждат 4 матури от догодина за десетокласниците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here