дом Общество Кметът на Белокопитово: Фестивалът „Бабината питка” обедини хората

Кметът на Белокопитово: Фестивалът „Бабината питка” обедини хората

0
ДЯЛ

Организирахме фестивал „Бабината питка” не толкова майстори на тестени изделия да се изявят, а по-скоро да сплотим хората от селото. Сладките приказки, семейството и хлябът обединяват и са много важни – това е оценката на кмета на село Белокопитово Алекси Чолаков за първото издание на фестивала.

„Определено се получи празник – имаше атмосфера, песни танци и еуфория. Усетих го по очите на хората, които ни уважиха и присъстваха на веселието”, заяви за 24shumen.com кметът. Той уточни, че негова е идеята да обедини два празника – този на селото и на бабината питка.
Замисълът е да се популяризира и съхрани традицията в домашно приготвените питки, хлябове, погачи и изделия от зърнени култури.

Сценката по мотиви от приказката допълнително внася автентичен момент , както и стихотворения по темата „Моето родно село”. А изложбата –базар представя изделията от зърно- пити, баници, мазен хляб. Годината била плодородна за местните хора.
Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев , представители на Община Шумен и кметове на населени места били гости на уникалния фестивал.

Авторитетно жури от кулинари присъжда първа награда за най-вкусна питка и с най-добра визия на местното читалище „Надежда”. Имало и поощрителни награди.
Кметът е убеден, че празникът ще се утвърди и има бъдеще .
„След като сме решили да го създадем, логично е да има и продължение”, категоричен бе той.
Автор на снимките: Мима Желева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОстава горещо
Следваща статияСофийският университет обяви допълнителен прием за учебната 2019/2020 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here